Návštěva interiéru: Bratislavská základna

Bratislavská základna
Kuchyň je spojena s jídelnou a obývacím prostorem. Horní skříňky kuchyňské linky vnášejí, svou teplou barevností a zrcadlící se plochou v kombinaci s antracitovou šedou, do prostoru eleganci a pocit luxusu.

Autor: Archív Interiér roku

Manželé s dospívajícím synem žijí kosmopolitní společenský život se vším všudy. Chtěli nové bydlení. Ne dům. Raději komfortní byt, který se stane pro jejich život jakousi základnou. A tak si našli na okraji Bratislavy developerský projekt a jeden z bytů si nechali upravit podle svých požadavků.

Nebyl čas

I když jim architekt ze studia Salpietra & Gajdos Architects doporučoval zvětšit ložnici, prostě na to nebyl čas. Majitelé potřebovali bydlet, ne přestavovat. Architekt zde proto zvolil a zakomponoval prvky klasicky koncipovaného luxusu - tmavé dýhované podlahy, dřevěné obklady, kovové konstrukce se zlatou a mosaznou povrchovou úpravou a sametové látky, v obnoveném moderním pojetí.

Byt sestávající ze vstupní haly, společenské části bytu, která je spojením kuchyně, jídelny a obývacího pokoje, ložnice a dětského pokoje není nijak podlahově rozsáhlý, ale pro rodinu bohatě stačí.

Zaujme už vstupní hala s „WOW“ efektem. V relativně širokém a velkorysém prostoru bylo možné si dovolit vestavěnou skříňovou sestavu, která je jednoduchá, moderní a je do ní vsazen prvek evokující luxus - sezení čalouněné modrým sametem, doplněné polštářkem ve zlaté textilii. V hale, proti vstupním dveřím, je dřevem obložená stěna, v níž jsou dveře do koupelny a toalety. Aby dveře nebyly dominantní, ale spíše splynuly s obkladem v jednu poutavou plochu, sjednotil na nich architekt dekor obkladu - dýhovaný ořech.

Modrá se zlatou

Z haly se plynule přechází do rozlehlého otevřeného prostoru, jehož součástí je kuchyň obsahující vše potřebné pro běžné vaření včetně zabudovaných spotřebičů. Z kuchyňské linky s horními skříňkami z měděné metalízy vystupuje šedá zástěna a ve stejném odstínu pracovní deska z technického kamene. „Chtěli jsme propojit dřevo dekor ze zbytku bytu s tímto prostorem a učinit ho zajímavější. Vytvořili jsme proto dřevěný lamelový systém, který kuchyni opticky uzavře. Přes lamely člověk vnímá, že za nimi nějaký prostor je,“ vysvětluje architekt Andrej Gajdoš. Lamely se objevily i na bočnici vysokého kuchyňského monobloku, kde jsou spotřebiče, úložné prostory, potravinový systém. Kuchyňskou zónu odděluje od jídelní části barový pult a na jeho konci je odlehčená pozlacená kovová konstrukce odkládací skříňky. Vzdušná konstrukce se objevuje i v obývacím pokoji jako velká konzola na stěně s odkládacími prostory. Velký akcent je tapetová stěna za sedačkou, která abstraktně evokuje výhled do přírody a na ní je ještě obraz z tapety, který působí jako okno u jídelního stolu. Na pozadí teplé šedé, bílé a tmavě hnědé vystupují do popředí královská modrá, zlatá a měděná jako akcentové barvy.

Luxus pro majitele, moderna pro dítě

Luxus nechybí ani koupelně. I sem vnesl architekt dřevo, kterému dělají společnost antracitové obklady a dlažba oteplené imitací pískového travertinu a umyvadlová deska z FunderMax. Kromě funkčního osvětlení jsou zde dvě závěsná svítidla, která dávají koupelně luxusnější nádech. Hned vedle ní je malá ložnice, využitá však maximálně. Tím, že architekt odsadil čelo postele od stěny, v záhlaví vznikla police na knihy, doplňky a nepřímé, náladové osvětlení. Noční stolky jsou naschvál rozdílné. I zde je akcent v tapetě, která působí starodávně a je sem na míru laděná barevně i ornamenty.

Mohlo by vás zajímat

Zatímco hala, obývací pokoj, ložnice a koupelna jsou barevně i materiálově pojaté reprezentativně, pokoj určený pro teenagera je z úplně jiného soudku. „V dětském jsme se snažili najít nejlepší místo na postel a obestavět ji vestavěným nábytkem, který se vine kolem ní jako had a přechází do vestavěného šatníku,“ objasňuje architekt. Prostor lůžka působí teple díky živému výraznému žlutému čalounění. Dalším barevným akcentem je tyrkysově zelená na závěsech a kovových prvcích. Tapeta, skříňky u psacího stolu i nad ním jsou laděny do betonového vzhledu. Tento pokoj je více naturální než ostatní, což se projevuje v texturách záclon a závěsů.


V rámci soutěže Interiér roku jsou každoročně oceněny výjimečné soukromé i veřejné interiéry navržené českými a slovenskými architekty, a to v sedmi kategoriích. Soutěž je vyhlášena pod záštitami Senátu Parlamentu ČR, Ministerstva kultury, Ministerstva průmyslu a obchodu a Magistrátu hl. města Prahy. Pořadatelem je Institut bytového designu. Časopis a webové stránky DŮM A ZAHRADA jsou mediálním partnerem.

S vítězi kategorií, finalisty i nejzajímavějšími soutěžícími za rok 2018 postupně čtenáře seznamujeme na našich stránkách. Více informací o soutěži zde.

Komentáře

Načítám komentáře...