Hračkářství, papírnictví a dárkové předměty nabízejí obrovské množství hraček, her, potřeb na tvoření a suvenýrů, ze kterých nejen dětem, ale i nám často přechází zrak. Svými obaly, reklamami a zajímavými vychytávkami lákají naše potomky, kteří pak prosí, žadoní a škemrají, abychom jim to či ono pořídili.

Mnoho z nás si však jistě prošlo zkušeností, že jsme dětem koupili něco, co „strašně potřebují“, a nakonec dárek po pár dnech skončil v poličce, ve stole nebo někde, kde se na něj jenom práší. V lepším případě jsme se ho zbavili a věnovali někomu jinému. Jak tedy předejít tomu, aby se z dárku stala nepotřebná věc, která bude doma zabírat místo? Vybírejme pečlivě!

Věk dítěte hraje roli, ale...

Ne náhodou je na hračkách či hrách uvedeno, od jakého věku dětí jsou tyto předměty vhodné. Hlavním důvodem je samozřejmě bezpečnost (předměty s drobnými dílky mohou být pro malé děti nebezpečné), druhým důvodem je adekvátnost hračky nebo hry vůči věku dítěte. Pokud je však vaše dítě vyzrálé, intelektově nadané, manuálně šikovné, nebojte se pořídit mu i hru nebo hračku určenou pro trochu starší děti, než je ono samo, neboť pro něj může být zajímavá a motivující. Elektronické roboty, stavebnice, kde k sobě musí jednotlivé dílky přišroubovávat či jinak spojovat a nikoli jen zacvakávat, velmi podporují soustředěnost dětí i jemnou motoriku. Hry, které jsou náročnější, mohou vtáhnout do zábavy nejen děti, ale i rodiče.

Všímejte si, o co se vaše dítě zajímá

Zájem vašeho dítěte by měl být kromě jeho věku jedním z nejdůležitějších faktorů při výběru dárku. Pokud je váš potomek technicky šikovný, trpělivý a baví jej stavět, pak různé typy stavebnic jsou skvělou volbou. Na výběr máte samozřejmě velmi oblíbené Lego či Duplo a Hubelino, z jejichž součástek postavíte téměř cokoli, ale na oblibě neztrácí ani dřevěné koleje s vláčky pro menší děti, dále Cheva a Seva stavebnice pro různé věkové kategorie nebo náš český tradiční Merkur, který je perfektní volbou pro náročnější a manuálně zručné děti. Pro větší děti pak může být zajímavou alternativou Boffin, díky kterému se děti učí pracovat s jednoduchými elektrickými obvody a mohou si sestavit například jednoduchý větráček, rádio, nebo dokonce detektor lži.

Pro děti, které rády tvoří, pak najdete obrovský výběr nejen v hračkářstvích, ale zejména v papírnictvích, jako je např. Wiky, ale také v nabídce klasických obchodů a jejich e-shopů, jako jsou Tchibo, Lidl, ale i Globus nebo Kaufland. Barevné papíry, kartony a obálky k výrobě přáníček, obrázků nebo dekorativních papírových origami, stuhy, k nim můžete dokoupit různě tvarované děrovačky, fixy či přímo sady barev, štětců, voskovek apod. Kreativní děti ocení tyto potřeby jistě více než stavebnici nebo dalšího plyšáka do sbírky.

Samostatnou kapitolou jsou pak společenské hry. Volte pečlivě jednak podle věku dítěte – příliš lehká hra by jej mohla brzy omrzet, naopak velmi těžká nebo komplikovaná hra by mohla být důvodem, že o ni dítě nebude jevit zájem. V obchodě nebo na internetu si nastudujte, pro kolik hráčů hra je, o co v ní jde a kolik času asi hraní zabere. Hry pro malé děti by měly rychleji odsýpat a měly by být jednodušší, naopak hry pro větší děti nebo ty, které mají variantu pro větší děti a třeba dospělé, mohou trvat půl hodiny i hodinu, a přesto se u nich všichni skvěle baví a rádi se k nim vracejí.

Některé hry se také pyšní nádhernými obaly i vtipnými názvy, ale ve skutečnosti nic zajímavého nepřinášejí, a proto než nějakou hru, kterou neznáte, koupíte, zkuste si na ni najít recenze, zeptejte se známých nebo se poraďte v obchodě. Přece jen většina her není levnou záležitostí na to, abyste vyhodili spoustu peněz za nepotřebný, byť krásně vypadající nesmysl.