Na dekorace můžete použít celé plody citrusů, do nichž škrabkou vyryjete různé ornamenty. Do vyrytých linií pak můžete napíchat hřebíčky, které tyto ornamenty zvýrazní. Hřebíček zintenzivní vůni citrusů a také barevný kontrast tmavého koření a výrazné barvy ovoce působí velmi efektně. Takto ozdobené ovoce můžete poklást do proutěného košíku, na skleněný talíř či tác a doplnit nasypaným kořením, ořechy, šiškami a případně větvičkami.

Z pomerančové nebo grapefruitové kůry lze také vyřezat nebo vykrojit různé tvary, které usušíte a pak je můžete navléct na provázek a zavěsit jako závěs nebo je pomalovat zlatou či stříbrnou fixou a nalepit je na ozdobný věnec nebo je opět poklást na misku s malými ozdobičkami.

Chcete-li pracovat se sušenými citrusovými plátky, stačí je nakrájet na šířku přibližně 0,5 cm a nechat je sušit v troubě při teplotě 50 stupňů. Takto lze připravit plátky citronů, grepů i pomerančů, čímž získáte několik barevných a voňavých variací pro různé kombinace.

Plátky citrusů můžete nalepit na větvičky ve váze či na věnec na dveře, kombinujte je s badyánovými hvězdičkami, sušenými plátky jablek a tyčinkami skořice. Takto vytvořené přírodní dekorace můžete doplnit ozdobičkami ze slámy nebo například zdobenými perníčky. Z citrusových plátků lze také vyrobit dekorativní závěsy, pokud je prokládáte například šiškami či ořechovými skořápkami. Společně s kousky skořice či kytičkami badyánu vypadají citrusové plátky velmi půvabně jako originální doplněk na zabalené dárky.

Pokud máte pocit, že nedokážete vyrobit žádnou z těchto dekorací, a přesto byste chtěli mít doma citrusovou výzdobu, můžete plátky plodů pouze naskládat do skleněných mističek či váziček (ve skle budou totiž vidět ze všech stran) a proložit je kořením, ořechy či barevnými skleněnými kuličkami, nebo citrusové plátky volně rozsypat na vánočně prostřený stůl společně s dalšími ozdůbkami.