Ke svátečním chvílím patří i výjimečné slavnostní menu doprovázené slavnostním přípitkem. Tradiční nápoje samozřejmě vždycky potěší, ale proč nezkusit něco nového a neotřelého? S našimi recepty si hravě poradí každý a jsme si jistí, že po jejich ochutnání alespoň některý z nich zaujme své stálé místo ve vaší domácnosti.

Čokoládovo-skořicový likér

Lahodný likér, který ocení muži i ženy, neboť v sobě snoubí sílu alkoholu a jemnost čokolády a skořice. Pokud máte rádi Baileys nebo vaječný likér, je tato pochoutka zajímavou alternativou.

Na 1 litr nápoje budete potřebovat:

500 ml smetany ke šlehání

65 ml trvanlivého mléka

120-140 g tmavé čokolády (alespoň 65 % kakaa)

130 g moučkového cukru

2 vrchovaté lžičky mleté skořice

250 ml žitné (asi 32 % alkoholu), lze ale nahradit kvalitním rumem

Jak postupovat?

Mléko se smetanou smíchejte v hrnci a pomalu přiveďte k varu. Pak do horké směsi přidejte nalámanou čokoládu a míchejte, než se čokoláda rozpustí. Nakonec přisypte cukr, skořici a přilijte alkohol. Vše dobře promíchejte, aby se nevytvořily hrudky, a směs nalijte do lahví. Dobře uzavřete a dejte chladit. Nápoj není nutné nechávat dlouho rozležet, takže již druhý den můžete konzumovat.

Brusinkový likér

Voňavý likér ohnivé barvy je určen ženám, ale jistě se najdou i muži, kteří mu přijdou na chuť. Kombinace pomerančů a brusinek zaručuje zajímavou chuť a v zimních měsících jej můžete konzumovat i ohřátý nebo jako součást punče.

Na 1 litr budete potřebovat:

500 ml brusinkového džusu

100 g sušených brusinek

200 ml pomerančového likéru (Cointreau, Grand Marnier nebo Amaretto)

šťáva ze tří bio pomerančů a kůra z poloviny jednoho pomeranče

Jak budete postupovat?

Smíchejte džus se šťávou z pomerančů a přidejte alkohol. Promíchejte a do směsi nasypte sušené brusinky a pomerančovou kůru. Nápoj přelijte do sterilní lahve s větším otvorem a dobře uzavřete. Skladujte na chladném a temném místě, nejlépe v lednici nebo ve sklepě. Pomerančová kůra zintenzivní vůni nápoje a sušené brusinky nasáknou tekutinu a vyplavou nahoru.

Při servírování se bude hodit větší otvor lahve, kterým brusinky dobře projdou ven. Po otevření je třeba nápoj zkonzumovat do pěti dnů.

Zázvorový likér

V zimních měsících nenajdete lepší životabudič. Lahodná chuť, trochu štiplavá po zázvoru, je originální a v době řádících viróz a chřipek je tento nápoj i skvělým léčebným prostředkem.

Na 0,5 litru budete potřebovat:

600 g oloupaného kořene zázvoru

5 citronů, nejlépe bio kvality

160 ml kvalitní vodky

14 polévkových lžic tekutého medu

Jak budete postupovat:

Zázvor a citrony odšťavněte, každé do zvláštní misky. Pak odměřte poměr šťáv a vodky 1:1:1 a vše smíchejte dohromady. Dle potřeby přidejte více zázvoru nebo citronů. Nápoj doslaďte medem. Uvedené množství medu je orientační, záleží na šťavnatosti a kyselosti citronů a ostrosti zázvoru. V případě potřeby přidejte medu víc, aby byl nápoj silný, ale ne překyselený nebo trpký.

Hotový nápoj přelijte do lahve nebo malých lahviček a skladujte v temnu. Chlad nemusí být, vodka funguje jako dobrý konzervant. Nicméně máte-li místo v lednici, není to nápoji na škodu. Usazený zázvorový kal je běžný a rozhodně neznamená, že by byl nápoj zkažený. Stačí před konzumací dobře protřást lahví.

Domácí Baileys

Smetanová pochoutka, kterou milují nejen v Irsku, si u nás vydobyla své pevné místo. Zkuste její domácí podobu, která vás jistě vyjde levněji a zároveň příjemně překvapí svou skvělou jemnou chutí.

Na 1 litr budete potřebovat:

1 slazené kondenzované mléko

250 ml rumu

60 ml smetany ke šlehání

250 ml trvanlivého mléka

0,5 sáčku vanilkového cukru

0,5 sáčku pudinkového prášku s příchutí karamelu

Jak budete postupovat:

Plechovku kondenzovaného mléka postavte do vodní lázně, a to tak, že celá plechovka bude zalitá vodou. Přikryjte pokličkou a přiveďte k varu. Plamen zmírněte na minimum a vařte zhruba 2 až 2,5 hodiny, aby mléko zcela zkaramelizovalo. Plechovku vyndejte z lázně a nechte zcela vychladnout.

V hrnci smíchejte mléko s vanilkovým cukrem a ohřejte. Trochu mléka odlijte do mističky a smíchejte s pudinkovým práškem. Směs vraťte do zbylého mléka a vařte až do zhoustnutí. Pudink nechte také vychladnout a pravidelně míchejte, aby se na povrchu nevytvořil škraloup.

Nakonec v misce smíchejte hotový pudink, zkaramelizované kondenzované mléko a smetanu. Jemně prošlehejte, aby se ve směsi nevytvořily hrudky, a nakonec přilijte alkohol a vše znovu dobře prošlehejte. Vznikne nápoj jemné krémové konzistence. Přelijte jej do lahve a dejte chladit, ideálně do ledničky.