Štědrovečerní tabule, jak má být

stedrovecerni tabule

Autor: Shutterstock.com

Zdroj: Shutterstock.com

Svátečně prostřený stůl je vždy onou pověstnou třešničkou na dortu celých Vánoc. Cítíme se pak svátečně naladěni a máme dobrou náladu. Prostírání slavnostního stolu bývá pro mnoho z nás velkým obřadem.

Štědrovečerní stůl obvykle prostíráme jinak než běžný stůl. Prostíráme většinou velký stůl i místa, která u něj případně během roku zůstávají prázdná, kuchyňský stůl často přenášíme do obývacího pokoje ke stromečku, často kromě vánočních ubrusů a ubrousků vyndáváme ze skříně i slavnostní porcelán a sklo a další „památeční“ předměty, jež jsou určeny pro slavnostní okamžiky.

stedrovecerni tabule

Zdroj: Shutterstock.com

Na stole by samozřejmě neměl chybět adventní věnec se čtyřmi svíčkami, nebo (máme-li menší stůl) alespoň sváteční svícen, čerstvé květiny ve váze či jiná květinová dekorace, jehličnanové větvičky ve vázičce či volně rozložené na stole. V některých rodinách se na stole objevuje i speciální vánoční věnec z kynutého těsta, nazývaný také jako vánoční vrkoč. Na něm jsou na špejli navlečeny kousky sušeného ovoce a uprostřed nabodnuté jablko, takže dohromady tvoří jakousi pyramidu.

stedrovecerni tabule

Zdroj: Shutterstock.com

Vedle talířků můžeme potom vyložit vánoční perníčky, ozdobičky, dekorace z vizovického těsta nebo například dřevěná či porcelánová vánoční zvířátka. Každopádně ale nejdůležitější je, abychom pro samé dekorace nezapomněli na to, že na stole vše musí být uspořádáno přehledně a prakticky, abychom zbytečně nehledali příbory nebo ubrousky pod nánosem ozdob.

Jak má vypadat správně prostřený stůl?

stedrovecerni tabule

Zdroj: Shutterstock.com

Sklenky i příbory uspořádáváme tak, abychom je postupně odebírali s jednotlivými chody, nikoli na přeskáčku. Například u talíře nejblíže jsou nůž a vidlička, dále lžíce a nakonec vidlička a nůž na předkrm, které bývají menší než klasické. Případně předkrmová vidlička má méně hrotů. Dezertní vidlička či lžička, jež jsou umístěny nad talířem, směřují rukojetí k ruce, do které je bereme. Takže pozor, máme-li v rodině leváky, jejich příbor bude otočen jinak.

stedrovecerni tabule

Zdroj: Shutterstock.com

Stejně tak sklenky by měly být postaveny tak, aby na kraji stála sklenka na aperitiv, pak sklenka na hlavní nápoj (ta by měla být umístěna nad čepel nože k hlavnímu chodu) a nakonec na degustativ. Pokud kromě hlavního nápoje budete mít u večeře ještě přípitek šumivým vínem, bude sklenka na něj stát vlevo od sklenky určené k hlavnímu chodu.

stedrovecerni tabule

Zdroj: Shutterstock.com

Co se týče talířů, úplně vespodu máme základní talíř, tedy ten na hlavní chod, na něm pak stojí talíř na polévku. Dezertní talíř je umístěn u levé ruky strávníka. Pokud místo polévky dáváte přednost jinému předkrmu, pak na základním talíři stojí menší předkrmový talíř. Malý talířek na pečivo k polévce nebo předkrmu pak stojí po pravé straně hlavních talířů.

stedrovecerni tabule

Zdroj: Shutterstock.com

Máte-li vše nachystané, pak stačí zapálit svíčky a užít si slavnostní večer se svými blízkými. I my vám přejeme za redakci krásné prožití vánočních svátků, hodně zdraví, štěstí a pohody.

Komentáře

Načítám komentáře...