Zásada číslo jedna zní, že malý byt by se neměl přeplnit, přeplácat ani zastavět těžkým a mohutným nábytkem. Aby prostor působil vzdušně, je třeba vybírat lehčí kusy nábytku, které se dají případně snadno přemístit či odsunout. Je důležité, aby do bytu dopadalo co nejvíce denního světla; prostor kolem oken proto necháváme volný a místo těžkých závěsů volíme pavučinkové záclony, doplněné například tenkými žaluziemi.

Kout na spaní

Spaní se v garsonkách často řeší rozkládací sedačkou. Odborníci ale nedoporučují spát na rozloženém gauči dlouhodobě, protože to nesvědčí páteři. Vhodnější je proto sedačku rozkládat jen pro občasnou návštěvu a k vlastnímu nocování si pořídit postel s pořádným roštem a kvalitní matrací. Naskýtá se otázka, kam s ní.

Postel může být sklopná; prázdné místo před ní přes den využijete třeba ke cvičení jógy nebo k žehlení, případně sem postavíte několik taburetů pro usazení početnější návštěvy. V bytech s vysokými stropy je možnost zbudovat spací patro, zároveň je ale potřeba zajistit dostatečné větrání, protože u stropu se hromadí suchý a vydýchaný vzduch. Patro se žebříkem či strmými schůdky samozřejmě nebude vyhovovat starším osobám.

Není však důvod, proč by postel nemohla stát přímo v prostoru místnosti. Vejde-li se šikovně někam do kouta, můžete ji oddělit závěsem nebo systémem skříněk, dělicí přepážkou může být nakonec i opěradlo sedačky. Názorné příklady spaní v malém bytě poskytne galerie.

Úložné prostory

Při vytváření úložných prostor v garsonce je zapotřebí vynalézavosti. Naštěstí dnes seženete spoustu nábytku, který poskytuje zvláštní úložné prostory, ačkoli sám o sobě plní jinou funkci: řadu věcí tak můžete schovat do sedaček, lavic, taburetů, výsuvu pod postelí či konferenčního stolku.

Police a skříňky se pak dají namontovat i na místa, kde by vás to dříve nenapadlo: do rohů místnosti, nad dveře nebo třeba nad okno.