Účinnou prevencí proti znečištění matrací jsou speciální potahy neboli chrániče, které se přes matraci jednoduše natáhnou a dají se vyprat v pračce. Je to praktické, protože matrace sama o sobě se čistí obtížně: drhnutí kartáčem jí může poškodit vlákna, prolévání vodou s mýdlem či pracím práškem zanese špínu pod její povrch a při vysychání se fleky opět objeví.

Pokud si na vyčištění pozvete firmu, matraci vám vyčistí tepovačem neboli extraktorem, který se používá i na čištění koberců a čalounění. Tyto stroje se nevyplatí kupovat do běžné domácnosti, ale můžete si je půjčit v půjčovně a udělat si "čisticí den", kdy s jejich pomocí vypulírujete nejen matrace, ale i čalouněný nábytek.

K odstranění fleků z matrace však pomůže i obyčejná jedlá soda. Na jedno lůžko budete potřebovat asi jeden hrnek. Pokud matrace nelibě voní nebo se do ní třeba počůralo dítko, vsypte jedlou sodu do uzavíratelné sklenice, zakapejte ji 5 kapkami vonného esenciálního oleje, uzavřete a důkladně protřepejte.

Matraci napřed důkladně vysajte vysavačem, nejlépe s nástavcem na čalounění (nezapomeňte přejet i boční strany). Směsí jedlé sody a olejíčku pak posypte matraci přes jemné síto, aby byla celá pokrytá. Vezměte navlhčený kartáč s měkkými štětinami a sodu krouživými pohyby jemně vmasírujte do matrace. Nechte hodinu působit a nakonec použijte opět vysavač, abyste veškerou sodu šetrně odstranili.