Spousta lidí začíná svůj samostatný život v miniaturních podmínkách podnájmu pokoje nebo miniaturní garsonky, která má kolem 30 m². Pod tuto hranici už je to opravdu hodně nekomfortní. V takové garsonce může bydlet maximálně mladá dvojice, které absence soukromí nevadí. Jenže se zvyšujícími se cenami bytů se může klidně stát, že garsonka zůstane bydlením ne na dobu přechodnou, ale protáhne se o dost let dál. Jak se dá z malého prostoru dostat maximum využitelnosti, je ovšem problém.

Vzorový byt napoví

Pojďme se ale podívat na vzorový byt společnosti Mooden, což je architektonická kancelář, která přetvořila miniaturní byt s 27 m2 podlahové plochy na byt, který je plný zajímavých řešení. Právě tím se nejlépe prezentují schopnosti.

Do tohoto prostoru se vměstnaly čtyři (!) plnohodnotné postele. Samozřejmě, že všechny jsou sklopné. Z jedné stěny se dá vyklopit dvoulůžko, z druhé pak patrové postele.

Stejně tak modulární jsou i další části interiéru. Kupříkladu jídelna je nepřímo spojena s kuchyní. Zpod kuchyňské linky se vysune stůl a vyndají malé „bobíky“, které slouží jako sedačky. I když by člověk čekal, že každou volnou plochu budou zabírat skříně a skříňky, není tomu tak. Velikost bytu by to neumožňovala, protože nelze už tak malý prostor donekonečna zmenšovat. Navíc okno je zde nahrazeno střešním prosvětlením, takže by místo mohlo vypadat velmi stísněně.

V rámci soutěže Interiér roku jsou každoročně oceněny výjimečné soukromé i veřejné interiéry navržené českými a slovenskými architekty, a to v sedmi kategoriích. Soutěž je vyhlášena pod záštitami Senátu Parlamentu ČR, Ministerstva kultury, Ministerstva průmyslu a obchodu a Magistrátu hl. města Prahy. Pořadatelem je Institut bytového designu. Časopis a webové stránky DŮM A ZAHRADA jsou mediálním partnerem.

S vítězi kategorií, finalisty i nejzajímavějšími soutěžícími za rok 2018 postupně čtenáře seznamujeme na našich stránkách. Více informací o soutěži zde.