Stolek s počítačem je dnes běžným vybavením domácnosti, stejně jako gauč a televize. Přesto ještě nejsme zvyklí zakombinovat ho do svých představ už během zařizování bytu a snažíme se ho někam vsunout dodatečně. Jde přeci jen o jeden malý stůl se židlí... Ale ne tak docela.

K práci potřebujete především klid, příjemnou teplotu a dostatek světla, nejlépe toho denního. Už tato kritéria výběr místa pro pracovní kout dost omezují. Záleží také na tom, v kterou denní dobu doma pracujete - pokud z domova vykonáváte práci na plný úvazek a doba se kryje s časem, kdy je druhá polovička v zaměstnání a děti ve škole, pracovní kout může být klidně v obýváku či v jiných frekventovaných prostorách bytu, kam dopadá denní světlo. Jestliže si ale domů nosíte přesčasy a pracujete po večerech, potřebujete zastrčené místečko, vzdálené od rodinného ruchu a televize. Denní světlo tady na druhé straně nebude hrát tak významnou roli, protože večer si vypomůžete umělým osvětlením tak jako tak.

Vhodný pracovní stůl bude disponovat šuplíky, kam se dají schovat dokumenty, které nepotřebujete každý den, ale musíte je uchovávat a v případě potřeby zase po čase najít. Tyto papíry není radno skladovat v otevřených policích, protože se časem nakupí v nevzhlednou hromádku, a nebude ve vašich silách ji každý den přerovnávat. Pro přehlednou organizaci aktuálních úkolů, telefonních čísel či malých papírků s narychlo naškrabanými poznámkami je šikovným pomocníkem nástěnka.

K pohodlí při práci přispívá nejen správně nastavená poloha židle, ale také teplota vzduchu a estetika prostředí. Pokud doma přetápíte, váš mozek se bude hůře soustředit, můžete dokonce bojovat s únavou a ospalostí. Stejně tak utlumuje psychiku i žluté umělé světlo a temné barvy. Myšlení naopak nabudí živé zelené rostliny, pravidelné větrání a denní, bílé světlo. Důležité jsou i barvy, které v pracovním koutě převládají: zatímco teplé barvy podporují kreativitu, a jsou tudíž vhodné pro umělce, designéry a copywritery, studené tóny budou vyhovovat lidem zabývajícím se financemi, účetnictvím či technickými směry.