• Skvrny

Asi víte, že slánka je krabičkou první pomoci, když vám na koberec, gauč či oblečení ukápne červené víno. Sůl ale pomáhá odstranit i skvrny od kávy nebo čaje. Čerstvou skvrnu co nejdříve opatrně odsajte houbičkou nebo papírovou utěrkou a zasypte vrchovatě solí. Nechte působit aspoň hodinu a pak sůl vysajte vysavačem.

Poznámka: Někdo říká, že to nezabírá. U nás to zabralo spolehlivě jak v případě oblečení, tak koberce, na pomoc jsme si ale přibrali i kartáček, kterým jsme ty prosolené skvrny od vína prostě vydrhli. Rozlitou tekutinu však skutečně nesmíte nechat zaschnout!

  • Čištění dřevěného prkénka

V drsném povrchu dřevěného prkénka se rády drží jak bakterie ze syrového masa, tak zápach cibule a česneku. Prkénko vydatně posolte a vydrhněte půlkou citronu. Zrníčka soli se dostanou do nejmenších skulinek a dřevěný povrch vydezinfikují.

  • Rozbité vejce

Sebrat z podlahy rozbité vajíčko je opravdu vyšší dívčí. Ale když ho posypete solí, vejce se zatáhne, trochu ztuhne, a půjde setřít snáze.

  • Lepkavé těsto

Stává se, že zbytky těsta přilepeného k míse nebo válu nás připraví o jednu houbičku na nádobí. Mělo by pomoci, když lepkavé plochy nejdřív posypete solí, a pak je teprve setřete houbičkou či hadříkem.

  • Připáleniny

Připáleniny v hrnci či v pánvi umyjete snáze, pokud na ně nasypete sůl, zalijete je trochou horké vody a takto necháte odmočit.

  • Zchlazení nápoje

Přišla návštěva a zapomněli jste vychladit víno? Nevadí. Do větší nádoby či kbelíku nasypte led, posypte ho 3 lžícemi soli a přilijte studenou vodu. Lahev v této lázni vychladne během deseti minut. Stejným způsobem v létě bleskově vychladíte i plechovky s limonádou.

  • Zápach bot

Sůl se dá použít i jako nouzový deodorant do bot. Pokud vaše boty nelibě zavánějí, večer do nich nasypte sůl a ráno ji jednoduše zase vyklepejte.