Moderní pračky mívají speciální programy na praní bot. Látkové boty se teoreticky dají prát při nízké teplotě a nízkých otáčkách, aspoň pokud jde o kvalitní či novější výrobky. Na levných či opotřebených botách lepené části při sobě už tak dobře nedrží. V každém případě boty v pračce lépe ochráníte, pokud je vložíte do pracího pytle nebo povlaku na polštář, a do pračky k nim přihodíte ještě starší ručník nebo deku. Tenisky tak nebudou tlouct o buben a budou padat "do měkkého".

Před praním vyjměte z bot tkaničky a vložky; zatímco vložky můžete vydrhnout kartáčkem s pomocí pracího prášku, tkaničky lze prát v pračce s běžnou várkou prádla.

Jestliže se rozhodnete vyprat látkové boty raději ručně, nejlepší službu vám prokáže mýdlo s jelenem; nejpostiženější místa navlhčíte, potřete mýdlem a vyčistíte starým kartáčkem na zuby. Podobně poslouží i prací prášek nebo jedlá soda, "jelen" si však s fleky poradí nejlépe.

Gumovou podrážku lze vydrhnout zubní pastou nebo čisticí gumou. Někdo radí použít zubní pastu na celé boty, dle našich zkušeností ale pasta zanechává šmouhy a vysoce účinná v případě látkových povrchů také není.

Pozor na sušičku

Sušičky nejsou k sušení látkových bot zrovna vhodné, protože je horký vzduch může zkroutit a rozlepit. Nejefektivnější je klasický postup, kdy tenisky vyložíte starými novinami a necháte uschnout na čerstvém vzduchu. Bílé boty mohou přímo na sluníčko, které je ještě víc vybělí.