Jarní úpravy domova tradičně začínáme generálním úklidem, při němž se zbavíme všeho nepotřebného a vytvoříme doma vzdušnější prostředí. Při přehrabování a vyklízení skříní možná narazíte na zapomenuté velikonoční ubrusy, které před třiceti lety vyšly z módy. Trendy se však mění a jedním z nich je i recyklace. Zkuste staré textilie znovu použít, a jsou-li na váš vkus příliš křiklavé, ušijte z nich třeba potahy na polštářky, které oživí dětský pokoj.

Zjara vyměňujeme těžké okenní závěsy za lehké, podobná změna čeká i ložní prádlo. Na výsluní se stále drží přírodní materiály typu bavlna a len, luxusní novinkou je pak antialergenní povlečení bambusové, které kombinuje česanou bavlnu s bambusovými vlákny a dobře absorbuje vlhkost.

Zahrádkářství jsou naštěstí otevřená, takže nepřicházíme o možnost přinést si domů pár nádob s jarními květinami. Jejich půvab podtrhnou originální obaly na květináče, ať už je zvolíte v tlumených, nebo v pastelových barvách.

Deset dnů před Velikonocemi je ten pravý čas naklíčit osení. Ze semínek pšenice či ječmene vyroste úhledná "travička", která rozjasní okenní parapet. Z větviček a mechu posbíraných v přírodě či na zahrádce pak můžeme vyrobit ptačí hnízdo, do kterého o Velikonocích uložíme obarvená vajíčka. Jedno překrásné, profesionálně vyrobené hnízdo přibližuje video: