Dveřní kliky jsou nejčastěji vyrobeny z oceli či mosazi. Běžnou údržbu obstará navlhčený měkký hadřík se saponátem, pro důkladnější čištění si můžeme pořídit čisticí prostředek přímo určený pro daný kov. Úplně nejlépe nicméně k ošetření kování poslouží speciální přípravek od jeho výrobce. „Například čisticí prostředek M&T Titan ochrání povrch vaší kliky před tvorbou viditelných otisků prstů. Je určený především pro kování s povrchovou úpravou nerez, titan a matný nikl,“ říká Roman Ulich, designér společnosti M&T. Daný přípravek se dá podle něj použít i na všechny domácí spotřebiče s nerezovou povrchovou úpravou.

S jemným hadříkem a saponátem se vydáme do boje i proti upatlaným vypínačům. „Při čištění pohledových krytů vypínačů a zásuvek se vyhněte nejen chemickým látkám, jako je aceton nebo benzin, ale také drsným utěrkám,“ radí Lenka Vodicová, vedoucí marketingu společnosti OBZOR Zlín. „Z důvodu bezpečnosti zároveň nedoporučuji vypínače a zásuvky demontovat a čistit zevnitř.“

Drsné utěrky, abrazivní prostředky a přípravky s obsahem alkoholu se ostatně nedají použít na žádný lesklý povrch. „Lesklý nábytek otírejte měkkou švédskou utěrkou navlhčenou v mýdlovém roztoku. Skvělými pomocníky jsou také antistatické přípravky, které zabraňují usazování prachu na nábytku,“ uvádí Ing. Petr Blažek, generální ředitel společnosti Dřevojas.

Odolnost povrchu nábytku se dá prodloužit impregnací voskem.

„Ať už máte akrylátová dvířka ve vysokém lesku, nebo ve stále populárnějším hlubokém matu, je dobré jej průběžně, ale minimálně jednou za rok, naimpregnovat pomocí hadříku ze 100% bavlny s antistatickým přípravkem Pronto,“ říká Martin Dusík, vedoucí obchodního oddělení společnosti Trachea. „Například akrylátové materiály jako T.acrylic se vyznačují přirozenou pórovitou strukturou. Antistatický sprej Pronto se do těchto pórů dostane a kompletně je uzavře, díky čemuž jsou dvířka po vytvrdnutí povrchu mnohem odolnější vůči mechanickému poškození,“ dodává Dusík.

Před ulpíváním nečistot můžeme ochránit i sanitu v koupelně. Ačkoli dnešní umyvadla už mívají ochrannou nanovrstvu z výroby, existují přípravky, které ji mohou posílit nebo obnovit. „Například přípravek Dreja-Clean umí vytvořit tzv. lotosový efekt, tedy hydrofobní úpravu povrchu. V podstatě jde o nanovrstvu, která vytváří ochranný povlak zvyšující hygienické vlastnosti, a díky které se veškeré nečistoty nabalují na kapky vody a stékají pryč,“ vysvětluje Petr Blažek.