Pokud patříte k milovníkům venkova, máme pro vás několik tipů, jak svou oázu klidu vyšperkovat. Tentokrát se nepohroužíme do dílny, nebudeme nic stloukat ani natírat, ale rozhlédneme se po nabídce firem, které tuto práci už odvedly za nás. Dnes už totiž není výjimkou, že seženete nový nábytek, jenž vypadá jako opotřebovaný. Například společnost Trachea nabízí jak klasická foliovaná, tak exkluzivní lakovaná dvířka s efektem patiny.

„U foliovaných dvířek stojí za patinovaným kouzlem ruční práce, díky které jsou navíc každá dvířka naprostým originálem – patinace spočívá v nanášení barvy, která je posléze ručně stírána, a díky tomu částečně zůstává ve struktuře dřevodekoru, čímž naprosto věrně napodobuje dlouholetý proces stárnutí přírodních materiálů,“ vysvětluje Martin Dusík, vedoucí obchodního oddělení Trachea. „U lakovaných dvířek T.lacq s patinou zase dokonalá iluze stářím opotřebeného nábytku vzniká především díky vybroušení přímo základu materiálu, na který je nanášena konkrétní barva, a ta je potom ještě ručně vytřená.“

Velice zajímavou novinku představil výrobce koupelnového nábytku Dřevojas. Řadu MODULE zdobí opravdové květy z posečené alpské louky nalisované na voděodolném HPL laminátu. „Povrch nábytku je zalakovaný jen tenkou vrstvou laku, takže zůstává zachovaná jak nerovná struktura slisované přírodniny pro realistický haptický zážitek, tak i skutečné aroma lučních květů,“ říká Ing. Petr Blažek, generální ředitel Dřevojasu.

Originální kolekci vhodnou především pro venkovské domy a chalupy sestavil také výrobce domovní elektroinstalace OBZOR Zlín. Ručně malované vypínače a zásuvky RETRO s keramickými rámečky nesou motivy inspirované folklorně-rustikálními vzory. „Jedná se o specifický druh hrnčířské výroby, tak zvanou fajáns, někdy označovanou také jako majolika, kterou charakterizuje používání rostlinných a heraldických motivů zobrazených na bílém podkladě se čtyřmi základními barvami – žlutou, zelenou, modrou a fialovou,“ vysvětlila Lenka Vodicová z OBZORu.

Šikovným tipem na designové doladění chalupy může být také kování inspirované staletími prověřeným vzhledem, které nabudí dojem venkovských stavení našich prababiček. Ideální volbou jsou kované dveřní kliky, klepadla, závory a další dveřní příslušenství a doplňky. „Kované dveřní kliky jsou vyrobené z odolné mosazi a na svém povrchu nesou železo, které postupem času přirozeně stárne, a dodává mu tak kouzlo starých časů,“ říká Roman Ulich, hlavní designér společnosti M&T.

Ke starým venkovským chalupám neodmyslitelně patří špaletová okna. Protože taková stavení mohou být klidně i sto a více let stará, původní dřevěná okna už nemusí vyhovovat. Není nutné pouštět se do jejich komplikované renovace, v dnešní době jsou již na trhu dřevěná okna, která mají tradiční špaletovou konstrukci a zároveň vyhovují současným nárokům na bydlení.

Kvalitní lepené dřevěné hranoly a kombinace izolačního dvojskla a jednoduchého skla na vnitřním okenním křídle zajistí výborné tepelně izolační vlastnosti tohoto řešení okna i na samotě uprostřed lesů. „I v této kombinaci špaletových oken dokážeme zajistit vysoké hodnoty tepelné izolace, a to až na hodnoty UW = 0,96 W/m2K,“ uvádí Ing. Milena Tomčíková, produktová manažerka značky VEKRA.

Doplněním o stylové kličky a ozdobné krytky pantů vznikne okno, které ideálně doplní rázovitý styl rekreační chalupy a dýchne na nás atmosférou dob minulých. Při správné péči nám dřevěná okna na chalupě vydrží klidně i sto a více let.