K přípravě slaného těsta potřebujeme pouze:

  • 125 ml vody
  • 250 ml mouky
  • 175 ml soli

Jak vidíte, ingredience nemusíme vážit, postačí nám odměrka nebo hrnek s obvyklým objemem 250 ml. Mouku promísíme se solí a za postupného dolévání vody vypracujeme hladké a nelepivé těsto. Pokud se lepí, přidáme mouku.

Části těsta lze už dopředu obarvit potravinářským barvivem. Pokud těsto ponecháte bílé, po usušení můžete hotová dílka nabarvit temperkami.

Slané těsto můžeme vyválet a vykrájet z něj různé tvary, které mohou posloužit třeba i jako ozdobné přívěsky na krk. Anebo s ním pracujeme jako s modelínou k výrobě figurek, zvířátek, dinosaurů, ale i dekorací do domácnosti, jako jsou vázy či svícny. Je třeba si jen uvědomit, že čím silnější figurka bude, tím déle se bude muset sušit. Jednotlivé díly finálního dílka k sobě lepíme vodou, aby se během sušení nerozpadly.

Výrobky ze slaného těsta sušíme v troubě asi hodinu až dvě při teplotě okolo 100 °C. Jestliže chcete ušetřit elektřinu, můžete je sušit někde v teple na vzduchu, ale zabere to několik dní. Usušený výrobek poznáte tak, že je ze všech stran bílý a zespodu se nelepí. Nakonec usušená dílka upečeme při 150 °C - stačí asi 15 minut. Pokud jste do těsta nepřidali barvivo, můžete figurky před pečením potřít žloutkem, aby získaly hezkou zlatohnědou barvu.

Zvolíte-li dodatečné malování temperkami, finální produkt přelakujte bezbarvým lakem, aby barvy déle vydržely.