Ideální závěsné světlo

Každá část vašeho domova potřebuje jiný typ osvětlení, a to platí pro interiér i exteriér. Sami jste si jistě všimli, že například osvětlení kuchyně je většinou velmi syté. Používají se zde i zářivky, protože osvětlení kuchyňské linky je v podstatě osvícením pracovní plochy, na kterou potřebujete vidět. Světlo do obývacího pokoje může být tlumenější. Většinou tady vítáte návštěvy a pro komorní atmosféru stačí slabší žárovka. V případě, když si chcete číst, můžete využít lamp.

Světlo do ložnice? Relaxační

Světlo do ložnice už má mít zcela jemnější podobu, volí se teplé tóny. Místnost, kde spíme, slouží k relaxu a nemá nás dráždit. Rovněž má jít o designový kousek, na který se pěkně dívá, proto si sem pořiďte závěsné světlo. Může jít o klasický křišťálový lustr. Takový, jaký jsme měli doma v mládí nebo u prarodičů. Mladí lidé dnes rádi experimentují s designovými skvosty. Trendový je minimalismus, což se hodí v případě osvětlení do ložnice, protože zde není třeba silné světlo, které dezén svítidla přehluší. Nic nezkazíte bílou či černou barvou, efektní jsou kovové kousky.

Stropní světlo v mnoha variacích

Nejste fanoušky do závěsných světel, protože vám přijdou moc retro? Vadí vám, že zasahují do prostoru, a vy už tak máte mnoho „zářezů na pažbě“, když jste pár lustrů takto strhli? Nevadí. Řešením je stropní světlo. Zjednodušeně se jedná o kryt na žárovku, samozřejmě rovněž designově propracovaný. Klasiku představují geometrické tvary oválů či obdélníků nebo čtverců. Můžete ale popustit uzdu fantazii.

Stropní světlo - trendy

Velmi trendové jsou variace se dřevem. Základ je klasicky z bílého plastu, jímž světlo prostupuje, a obvod tvoří přírodní materiál, který učiní místnost rustikální. Stropní svítidlo nebo nástěnné světlo ve vodorovné poloze jsou velmi efektní pro vytvoření atmosféry. Na to také dbejte, osvětlení má významný vliv na naši náladu. Velmi oblíbená jsou rovněž bodová světla, která zajistí přísun osvětlení pouze v části místnosti, v té druhé pak nemusíte nikoho rušit při odpočinku. Využijí se jak v kuchyni, tak i v obývacím pokoji, zapomenout nesmíme ani na světlo do koupelny, kde bodová světla míří na zrcadla.

Vhodná venkovní světla

Zapomenout nemůžeme ani na zahradní osvětlení. Tady je samozřejmě praktické mít co nejsilnější svit, abyste ve tmě viděli, zda se vám v okolí domu někdo nepohybuje. Jenže ne každý ostrá venkovní světla uvítá. Jednak mohou svítit do oken sousedům, pak také snáze přitáhnou v létě pozornost hmyzu. Proto klasické zahradní osvětlení volte tlumenější, bude to i příjemnější, až budete sedět s přáteli u grilu. Silnější osvětlení si aplikujte v případě, že máte pohybové čidlo. To zachytí pohyb váš jen na chvíli, když někam přejdete. A samozřejmě venkovní světlo s čidlem upozorní na to, že vám po zahradě chodí někdo, kdo tam nemá co dělat.