Každoroční noční můra mnoha domácností, ale i majitelů chat a chalup, to jsou mravenci. Jsou téměř nezničitelní, nedají se jen tak zabít ani odehnat, neustále se objevují další a další a proniknou všude – do kuchyně, do spíže, ale i dalších místností, pokud v nich ucítí potravu.

Naše domácnosti napadají nejen klasičtí černí mravenci, ale také faraoni (velmi malí, žlutí nebo červení příbuzní). Asi nejčastějšími návštěvníky jsou mravenec domácí, mravenec obecný či mravenec zahradní. Ať už se jedná o kterýkoli druh, jedno mají společné. Naprosto neomylně dokážou identifikovat zdroj potravy i na velké vzdálenosti. Pokud necháme někde špatně uzavřené nebo uložené potraviny, ovoce, rozbalené pečivo atd., můžeme si být jisti, že jej najdou.

Mravenci nejsou vybíraví. Najdeme je v suchých potravinách (pečivo, sušenky, cukr), ale také v marmeládách, na ovoci či zelenině, v sirupech či medu, dokonce i v tekutinách, jako jsou limonády nebo i některý alkohol.

Jak si s mravenci poradit, je často komplikované. Chemie bývá velmi účinná a lze ji jistě použít v některých prostorách. Ale mravence najdeme nejčastěji ve spížích a zejména v kuchyních, což jsou místa, kde pracujeme s potravinami, a tak použití chemie nemusí být právě tou nejlepší volbou. Stříkat či sypat insekticidy tak, abychom nekontaminovali potravu, může být poněkud problematické, proto je velmi důležité přečíst si dobře návod a aplikovat insekticid přesně podle něj. Každý druh insekticidu má trochu jiné složení a i způsob aplikace je jiný u prášku, granulí, gelu, spreje nebo tekutého prostředku.

Další možností jsou speciální odpuzovače, jež byly vyrobeny tak, že mravence odpuzují na základě rádiových či magnetických vln, odpuzovače, jež jsou zasunutelné do elektřiny. Tyto prostředky jsou šetrnější a také jsou lepší volbou, pokud máme doma např. děti nebo domácí mazlíčky.

Mnoho z nás má ale velmi dobré zkušenosti s přírodní ochranou, která neškodí našemu zdraví ani není nebezpečná, zato mravenci z ní určitě radost mít nebudou. Mezi takové prostředky patří jednak kyselé tekutiny, které mravencům opravdu nevoní. Můžeme jejich cestičky potřít například octem nebo šťávou z citronu a případně na místo, kudy se do bytu dostávají, položit i malou nádobku s octem.

Další účinnou možností, jak s nevítanými návštěvníky zatočit, je koření. Do poliček k potravinám, ale i na místa, která jsme vytrasovali jako mravenčí cesty, je vhodné položit např. sušenou majoránku, levanduli, bobkový list nebo kuličky nového koření. Můžeme však také do jejich cest postavit květináče s čerstvými bylinkami, jako jsou bazalka, máta nebo majoránka.

Univerzálním pomocníkem v domácnosti je i jedlá soda. Tu lze využít nejen jako čisticí prostředek, ale také jako přírodní odpuzovač hmyzu. Roztokem vody a jedlé sody lze potřít poličky, rámy u oken či dveří, ale také jemně postříkat koberce nebo čalouněný nábytek. Mravence poměrně dobře její zápach odradí. Stejně lze aplikovat i roztok s tea tree olejem, který navíc příjemně voní a domácnost osvěží.