Letní styly interiérů mají jedno společné: využívají přírodní materiály a motivy. Vždyť právě v létě se příroda ukazuje ve své plné kráse, obloha získává svou typickou blankytně modrou barvu, stráně jsou zelené, louky kvetou. Letní dekorace proto mohou hýřit výraznějšími barvami, které náš domov rozjasní a proteplí.

Pro milovníky dovolené u moře je tu styl Urban Beach, který využívá motivy mořských vln a písečné pláže. Svěží tóny modré se kombinují s barvou písku a dekoracemi z naplavených předmětů. Ty se nemusejí omezit jen na mušle: moře na pláže v dnešní době vyplavuje i kusy provazů, knoflíky, igelitové obaly, papíry od nanuků, gumičky z vlasů. Představa, že si byt vyzdobíte odpadky, vás asi moc neláká. Přesto zkuste podobné drobnosti schovávat, než je odnesete do koše, a pak z nich vytvořte dekorativní koláž na zeď. Rodina se tím zabaví a výsledek může vypadat impozantně.

Ke stylu Urban Beach má velmi blízko styl námořnický. Také se inspiruje mořem. Tentokrát však jdeme do modrobílých proužků, sítí, majáků a záchranných kruhů. Námořnický styl padne vašemu interiéru jako ulitý, pokud máte dřevěnou podlahu a starý masivní nábytek s patinou.

Někdo ovšem dává přednost toulkám po exotických krajích. Nespoutané dobrodruhy zaujme styl bohémský, jenž navozuje letní pohodu a klade důraz na pohodlí. Posezení si můžete vytvořit na zemi uprostřed obýváku, postačí vám polštáře a taburety. Závěs kolem postele umocní pocit útulnosti a soukromí, motivy indiánských či východních kultur připomenou rozmanitost různých koutů světa. A hlavně tu nesmí chybět živé rostliny. S jejich množstvím to klidně můžeme přehnat.

Rostliny jsou hlavním tématem méně známého stylu Botanic Chic. Ten je oproti stylu bohémskému spořádanější a jemnější. Prosazuje tlumenější odstíny zelené, doplněné oranžovou a šafránově žlutou. Objevují se v něm jemné motivy květin a palmových listů, z materiálů se upřednostňuje lehký bambus či ratan. Opět platí, čím více živé zeleně, tím lépe. Počítají se i živé květiny ve váze.

Zapomenout nesmíme ani na styl venkovský, uplatňovaný zejména v tradičních interiérech. Motivy kopretin a vlčích máků symbolizují rozkvetlou louku, slunečnice do bytu vnesou kousek zlatého slunce. Milujete-li levanduli, najdete se ve stylu Provence, který se inspiruje venkovem francouzským. O něm jsme už v minulosti psali, například v souvislosti s koupelnami: