Podle průzkumů je žehlení jednou z nejméně oblíbených činností, kterým se doma v rámci domácích prací musíme věnovat. Dlouho trvá, je poměrně stereotypní a s některými kusy prádla se doslova můžeme „vyvztekat“ a pořád na nich zůstávají nehezké sklady. Pokud však dodržíme několik chytrých triků, zjistíme, že žehlení je snazší, rychlejší a ještě můžeme zmenšit množství prádla, které žehličku potřebuje.

Všechno začíná v pračce

Praní je prvním předpokladem, kterým ovlivníme dobu žehlení prádla. Základní programy mívají nastavené doby otáček na 1400-1600, ale pro některé, zejména jemnější a citlivější, tkaniny je to příliš a po pracím procesu je vyndáme z pračky strašně zmuchlané. Ani sušením na sušáku se pak prádlo nemusí podařit narovnat. Proto je vhodné již před samotným praním roztřídit prádlo nejen podle barev, ale také podle typu tkaniny, a jemné prádlo prát na menší počet otáček. Některým tkaninám stačí 800-1000, u některých bude třeba ještě ubrat například až na 400.

Dalším pomocníkem je samozřejmě aviváž, která pomůže nechat prádlo nadýchané a tkaninu dokáže trochu narovnat, takže žehlení je pak mnohem pohodlnější. Samozřejmě je třeba dát pozor, na které tkaniny lze aviváž použít.

Není sušení jako sušení

Pokud sušíme prádlo v sušičce, velmi nám to usnadní práci. Velké množství prádla po vyndání ze sušičky ani žehlit nemusíme. Stačí nejprve zvolit správný program podle citlivosti materiálu a pak prádlo ihned po ukončení sušicího procesu poskládat a uklidit do skříní. Vzhledem k tomu, že sušičky (nebo alespoň jejich většina) v sobě mají zabudovaný program odloženého startu, můžeme si dobu sušení naprogramovat tak, aby proces skončil, když jsme doma a můžeme hned prádlo uklidit. Prádlo, které totiž necháme dlouho po sušení ležet v sušičce, se opět pomačká a nám nezbyde, než jej všechno přežehlit.

Pokud sušíme prádlo na sušáku, nejprve jej po vyndání z pračky velmi dobře vyklepeme. Možná to může vypadat staromódně, ale i naše maminky a babičky věděly, že vyklepané prádlo se částečně narovná a nehezké přehyby zmizí nebo se alespoň zmenší a prádlo jde pak mnohem snadněji vyžehlit. Prádlo věšíme na sušák opět tak, že se snažíme respektovat tkaninu, z níž je vyrobeno. U ručníků asi nikomu nevadí, pokud je pověsíme přeložené napůl, ale u triček nám zůstanou nehezké rýhy, které se i žehlením špatně odstraňují, proto je lepší pověsit trička tak, že na spodním konci přidáme několik kolíčků, prádlo se neprověsí a vyhneme se přehybům uprostřed. Košile a blůzy je nejlepší sušit na ramínku, protože jejich žehlení bývá nejkomplikovanější.

Po usušení prádlo hned poskládáme a uložíme do skříně. Stranou si necháme jen kousky, které bude třeba přežehlit. Usušené věci, které necháme povalovat v koši na prádlo, se totiž znovu zmačkají, zejména kousky vespodu pak vypadají, jako bychom je právě vytáhli z pračky po ždímání. Navíc máme-li na žehlení pouze pár kousků, trvá nám pouze pár minut je přežehlit, zatímco nahromadíme-li si před sebou celou kopu prádla, budeme si zoufat, že zase trávíme u žehlení hodiny.

Volíme chytře materiály

Pokud nepatříme mezi fanoušky žehlení, je dobré vybírat si materiály, které žehlení nepotřebují. Například z ložního povlečení je to krepové nebo saténové prádlo, řada výrobců košil dnes nabízí tzv. wrinkle free materiály (tedy nemačkavé), které opravdu žehlit nepotřebují nebo pouze minimálně, rovněž sportovní oblečení je dnes vyráběno z materiálů, které naopak žehlit ani nesmíme.

Jak si žehlení zpříjemnit?

Nejdůležitější je vybrat si kvalitní výkonnou žehličku, ideálně napařovací nebo s napařovací základnou, a také dobré žehlicí prkno, které je dostatečně široké, aby se nám prádlo na něm dobře žehlilo, a také nastavitelné na naši výšku, abychom se u něj nemuseli hrbit. S bolavými zády budeme totiž na žehlení brzy nadávat.

Podle provedených průzkumů, kde byly zejména ženy dotazovány, jak si zpříjemňují tuto nepříliš oblíbenou činnost, nejčastějšími odpověďmi bylo, že během žehlení si pouštějí oblíbené filmy či seriály nebo příjemnou rytmickou hudbu, díky kterým pak žehlení rychleji a příjemněji ubíhá. Neškodí také vlastní vnitřní motivace a malá odměna, například po žehlení si dopřeji přestávku na kávu a oblíbenou knížku nebo časopis. Zkrátka prostředků je mnoho a záleží na nás, který si zvolíme.