Pečení v klasických i moderních materiálech vždy rozdělovalo nejen profesionální, ale i ostatní kuchaře. Zatímco někteří nedají dopustit na kameninové či keramické nádobí, jiní milují jednoduchost silikonu nebo teflonu. Proč jsou jednotlivé materiály oblíbené? Pojďme se na ně podívat:

Keramické (přesněji kameninové) nádobí

Jedná se o klasický a velmi oblíbený materiál, a to zejména proto, neboť vede rovnoměrně teplo, takže jídlo se v něm propéká stejně ze všech stran a také se nepřipaluje. Navíc i po upečení udržuje jídlo dlouho teplé, což je skvělé kvůli servírování. Keramiku můžeme použít do všech typů trub.

Další velkou výhodou tohoto materiálu je to, že pečicí formy samy o sobě velmi pěkně vypadají, proto v nich můžeme jídlo rovnou servírovat. Glazura, kterou je forma potažena, je natolik odolná, že ji nepoškrábe ani nůž, a proto se nemusíme bát odkrajovat jídlo přímo z formy. Keramické nádobí lze mýt i v myčce, aniž by došlo k nějakému jeho poškození.

Kromě pečení lze využít keramické nádobí také na vaření v troubě, neboť v obchodech můžeme zakoupit kromě klasických pečicích forem také keramické hrnce i s keramickým poklopem, který napomáhá pomalému rovnoměrnému vaření v nádobě a zamezuje odpařování tekutin uvnitř nádoby.

Skleněné nádobí

Sklo má velmi podobné vlastnosti jako keramika. Rovnoměrně a po velmi dlouhou dobu dokáže držet teplo a rozvádět ho po celé nádobě. Stejně jako kameninové nádobí je velmi pevné, drží tvar, ale samozřejmě je také těžší, což může být pro někoho nevýhoda. Skleněné i keramické nádobí je důležité nejprve dobře vymazat, než do něj těsto či jinou směs nalijeme. Jídlo můžeme přímo v něm servírovat nebo jej v nádobě krájet, neboť i sklo stejně jako keramika dobře odolá noži či jinému kovovému náčiní. A skleněné nádobí můžeme také mýt v myčce, aniž by došlo k jeho poškození.

Smaltované a kovové nádobí

Velkou vodivostí tepla se rovněž vyznačují kovové a smaltované nádoby. Smaltovaná pečicí forma je vlastně klasická kovová, jen je potažena silnější vrstvou smaltu, která se snadno omývá a je odolná proti poškrábání. Smaltované či celokovové je mnohem lehčí než keramika či sklo, takže se s ním velmi dobře manipuluje. Kovové nádobí lze omývat v myčce, ale u smaltovaného to příliš nedoporučujeme, neboť časem dochází k narušení vrstvy smaltu a nádobí by se mohlo stát zdraví škodlivým. Rovněž pokud se stane, že se na některém místě smalt odprýskne, měli bychom toto nádobí vyřadit a dále nepoužívat.

Měděné nádobí

Nádherné, luxusně vypadající, se skvělou vodivostí tepla jsou formy a pekáčky vyrobené z mědi. Jejich nevýhodou je vysoká pořizovací cena, jinak však patří toto nádobí mezi to nejlepší, co v kuchyni můžeme mít. Samotná měď je sice jedovatý prvek, ale nádoba je pocínovaná a navrch potažená nerezovou vrstvou, takže je naprosto bezpečná. Teplo se v nádobě rozlije velice rychle a rovnoměrně, takže příprava jídla v něm je rychlejší než například v keramickém nebo skleněném nádobí. Měděné nádobí nelze používat na indukci ani mýt v myčce. Časem dochází vlivem tepla a vzduchu k černání materiálu, proto je vhodné nádobí občas přeleštit speciální pastou určenou právě na měděné nádobí, aby si formy zachovaly svou krásnou barvu.

Silikonové nádobí

Velmi moderní a stále oblíbenější jsou silikonové formy a formičky. Jsou lehoučké, zpravidla není potřeba je vymazávat ani vysypávat a jejich pořizovací cena je velice příznivá. Nevýhodou zejména u větších kusů může být, že mohou špatně držet tvar. Hodně záleží na tom, jak kvalitní materiál koupíme. Levné silikonové formy jsou pružné až příliš, zatímco ty kvalitnější jsou pevnější a těsto se v nich rozlije rovnoměrně.

Velkou výhodou silikonových nádob, kterou ocení zejména děti, je obrovské množství tvarů, z nichž můžeme vybírat – od klasických bábovek a muffinů, přes auta, berušky, motýly, princezny, zvířata či květiny. Silikonové formy můžeme snadno mýt v myčce.