Asi nejlacinější a nejjednodušší možností je bílá samolepicí tapeta s matným povrchem, která se odstraní mnohem snáze než klasická papírová (popravdě řečeno, časem se začne odlupovat sama, pokud není přilepena k docela hladkému povrchu). Na internetu seženete i tapety s předkreslenými omalovánkami, které si děti mohou vybarvit (to už ale tak laciné není).

Alternativu představuje tabulová fólie, na kterou se kreslí křídami jako na klasickou tabuli. Tabulová fólie je k dostání v rolích i v různých tvarech, ty ovšem vyjdou dráž. Vždy si ale můžete požadovaný tvar z role sami vystřihnout.

Pokud chcete dětem dopřát k tvorbě větší plochu, můžete stěny natřít omyvatelnou barvou. Na trhu je jich dnes už široký výběr, dejte jen pozor, aby byl vybraný nátěr vhodný do obytných prostor. Omyvatelný nátěr lze čistit snadno pomocí vody, aniž by se poškodil, musíme však počítat s tím, že nevydrží pěkný navěky a jednou za čas se bude muset obnovit. Nebude vhodný pro děti, které malují a omývají od rána do večera.

Pro takové bude lepší zvolit barvu tabulovou. Ta může být aplikována na omítnutou zeď, sádrokarton, dřevo i kov, důležité jen je, aby byl povrch naprosto čistý, bez mastnoty, rzi a nečistot. Klasikou je tabulový nátěr v černé nebo tmavě zelené barvě, nicméně je možné sehnat i barvy jiné. Mysleme však na to, že na tmavém odstínu křídy lépe vyniknou.

Tabulový nátěr se dá zkombinovat s nátěrem magnetickým - vznikne vám tak magnetická tabule, na kterou se dá nejen kreslit, ale také připevňovat obrázky, vzkazy a rozvrhy.