Domov je místem setkávání, kde se potřebujeme cítit nejen bezpečně, ale i příjemně. K tomu mohou přispět maličkosti jako neobyčejné a promyšlené dekorace.

1. Pro fajnšmekry a sběratele

V případě, že patříte mezi milovníky filmu, nebojte se své oblíbené snímky zakomponovat i do domácí výzdoby. Filmové nebo třeba komiksové postavy v podobě plakátů či figurek interiér zábavně zkrášlí a vtisknou mu vaši osobnost. Zapáleným sběratelům i nováčkům udělá radost kupříkladu sběratelská zbraň. Tu si poté mohou vydražit na internetovém portálu Aukro.cz v sekci bazar zbraní pocházejících třeba z dob Rakousko-Uherska. Vězte, že návštěvy originalitu i netradiční koníček u vás doma jistě ocení.

2. Zahrada na stěnu

Nic neoživí byt či dům tak jako pokojové rostliny. Jedna květina naaranžovaná vedle druhé je však ohranou písničkou. Co takhle si doma vytvořit rovnou živou zahradu? Jde o speciální instalaci živých rostlin, které jsou tvarovány podle dispozic bydlení. Vysázet květiny tak můžete klidně po celé zdi. Květinová stěna vypadá fantasticky, její nevýhodou je však náročná údržba a vyšší pořizovací cena. K tomuto rostlinnému unikátu potřebujete speciální zavlažovací systém, a kromě pravidelného zalévání musíte také dávat pozor na škůdce. I z toho důvodu se doporučuje využít specializovaných služeb, které nabízejí například zahradnictví.

3. Nový rozměr pro vaše věci

3D tisk není sice úplnou novinkou, v interiérovém designu však zažívá boom. Zapomeňte však na běžný tisk na papír. Aby mohla vzniknout 3D předloha, jednotlivé kusy materiálu se na sebe vrství a za pomoci speciální metody se vytvrzují UV zářením či za pomoci lepidla.

Fantazii se meze nekladou, vytisknout si trojrozměrně můžete téměř cokoliv – z drobnějších doplňků například vázy, příbory, misky či hrnečky. Když se vám kouzlo tohoto tisku zalíbí, pořiďte si jednu 3D tiskárnu i domů. Ceny tiskáren se pohybují v rozmezí od 6 do 9 tisíc korun.

4. Zábavné dekorace

Co je lepšího než dekorace, která oživí váš domov, a ještě si s ní můžete vyhrát? Pořiďte si domů papírové origami, které si můžete pokreslit, složit a zavěsit třeba na lustr či vystavit na polici. Výběr je široký – od kreslicích tabulí až po roztomilé dekorace pro děti ve tvaru letadla či autíčka.

5. Zpátky do dětských let

Další vychytávkou, která vyšperkuje vaše zdi hravou formou, jsou speciální omalovánky na stěnu. Tohoto kreativního pomocníka ocení možná především děti, proč se ale na chvíli nepřenést zpátky v čase a popustit uzdu činorodosti? Pokud máte doma malého umělce či malou umělkyni, jistě oceníte, když budou malovat na omalovánky, a ušetří tak vaše stěny.