Už dávno nejsou svíčky hlavním zdrojem osvětlení, přesto v mnoha domácnostech mají své pevné místo jako zdroje náhradního světla, ale zejména jako dekorace a také jako nástroj pro navození příjemné uklidňující atmosféry. Intimní osvětlení svíček má velmi příjemný vliv na lidskou psychiku, uvolňuje mysl, ale i tělo, snižuje svalové i nervové napětí, a proto se svíčky také často používají například během meditací či masáží.

Ať už jste milovníky mnoha malých čajových svíček v různých dekorativních mističkách, skleničkách či aromalampách, rozmístěných na poličkách, skříňkách či parapetech, nebo dáváte přednost jedné větší vonné svíčce zapálené uprostřed stolu, vždy je třeba dbát v první řadě na bezpečnost při jejich používání. Svíčky by měly stát buď v nádobě, sklenici, zavřené lampičce, nebo na nehořlavém podkladu a rozhodně mimo proud vzduchu, který by je mohl shodit nebo rozfoukat oheň na okolní předměty, jako jsou záclony, závěsy, knihy či další hořlavé materiály.

Přestože klasické vysoké štíhlé svíčky jsou stále oblíbené, prodejci dárkových předmětů, květin, interiérových doplňků a další, kteří nabízejí svíčky jako část svého sortimentu, mají ve svém portfoliu svíčky mnoha barev, tvarů, velikostí, ale také vůní, a proto výběr je opravdu široký.

Kromě klasických parafínových svíček můžeme sehnat ty ručně vyráběné ze včelího vosku, gelové svíčky, volit můžeme z velmi dekorativních nádob, v nichž jsou svíčky umístěny, přes běžné „čajovky“, plovoucí svíčky hodící se na vánoční tradiční pouštění lodiček, až po metr vysoké sloupce či svíčky již postavené ve speciálních svícnech.

Také mezi barvami a dekory si vybere i ten nejnáročnější zákazník. Kromě klasických jednobarevných se na trhu nabízí dekorované různými lepenými obrázky, elegantními zlatými či stříbrnými vzory či vlepenými perličkami, korálky a kamínky. Některé, zejména ručně vyráběné svíčky ve skle jsou doplněny vonnými bylinkami či pestrými květy zalitými do vosku, jejichž aroma se postupně uvolňuje s tím, jak se vosk zahřívá.

Svíčky lze zakoupit v široké cenové relaci, a proto mohou dobře zafungovat jako půvabný dárek. Podle statistik prodejců jsou cílovým uživatelem zejména ženy, což je dáno patrně tím, že právě ony si rády večer zapalují svíčky a aromalampy a používají je jako prostředek pro navození příjemné uvolňující atmosféry či si rády zapalují svíčky během koupele, u večerního šálku čaje nebo kávy.

Co je velmi důležité při výběru, je vůně svíček. Mnoho z nás má své oblíbené vůně, zatímco jiné na nás mohou působit velmi nepříjemně, agresivně, či nám mohou dokonce zapáchat. Ideální je volit osvědčené vůně, u kterých víme, že nám dělají dobře, případně u nás nevyvolávají bolesti hlavy apod. Mezi takové patří například levandule, citrusy, jehličnaté stromy nebo růže.

Samozřejmě zde je to velice individuální a také velmi záleží na výrobci. Principem parfémování je totiž přidání určitého množství (zpravidla 5 % z celkové hmotnosti svíčky) parfému do vosku během procesu výroby. Velmi záleží, jak kvalitní parfém a kolik jej do svíček výrobce přidá. Koncentrovaný parfém ve větším množství může někomu přivodit bolesti hlavy, zatímco jinému velmi příjemně a intenzivně voní.

Pokud kupujeme svíčku jako dárek, je dobré zjistit si, jaké vůně má obdarovaný rád, případně zvolit takovou svíčku, jež není parfémovaná vůbec. Svíčky bychom měli kupovat u ověřených prodejců nebo v obchodech, kde s nimi již máme dobrou zkušenost. Velmi levné a nekvalitní svíčky totiž rychle shoří a často při hoření vydávají nepříjemný kouř a zápach.