K výrobě papírových dekorací poslouží bílé a barevné papíry, čtvrtky, karton z krabic, zbytky starého vánočního papíru i třeba ruličky od spotřebovaného toaletního papíru. Dále už budete potřebovat jen nůžky a lepidlo, případně tavnou pistoli, a různé korálky, knoflíky nebo třpytky na dozdobení. V každé domácnosti se pak určitě najdou nitě a bavlnky, za které hotové ozdoby pověsíme.

Máte-li barevných nití více a některé z nich kvůli výrazným barvám k šití téměř nepoužíváte, obmotejte jimi vánoční tvary vystříhané z kartonu - stromečky, hvězdy, zvonečky. Jako šablony k předkreslení vystřihovaných tvarů můžete použít vykrajovátka na linecké těsto. Jestliže nitě nemáte, polepte karton barevným nebo ozdobným papírem, a vystříhané dekorace doplňte třpytivými korálky.

Z nahromaděných ruliček od toaletního papíru se dají vyrobit působivé ornamenty; ruličku stlačte a nastříhejte na zhruba 1 cm silné elipsy. Získáte tak okvětní lístky nebo díly sněhových vloček, které k sobě přilepíte tavnou pistolí. Hotové ornamenty vypadají pěkně i v původní barvě hnědého kartonu, pokud ale toužíte po výraznějších barvách, polepte ruličky ještě před jejich rozstříháním barevným papírem. Nabízí se samozřejmě i možnost ozdoby dodatečně postříbřit dekoračním sprejem.

Ve fotogalerii najdete nápad, jak proměnit papírový talíř v malý vánoční věnec nebo jak pro výzdobu využít staré papírové košíčky na muffiny. Na závěr máme ještě malé video s postupem na vystřižení efektní vánoční hvězdy z pouhých 6 listů obyčejného bílého papíru.