Zdobení bytu v čase adventu je pro mnoho z nás oblíbeným rituálem. Přinese do našich domovů nádech kouzla nadcházejících Vánoc. Pokud patříte také k milovníkům nejrůznějších ozdob a dekorací, zbystřete, seznámíme vás, bez čeho se letos prostě neobejdete.

Zasněžená romantika

I když budou ty letošní Vánoce dost možná bez sněhu, nevadí. Trochu zimní nálady si totiž můžete vykouzlit doma. Hitem číslo jedna je totiž bílá, doplněná pastelovými barvami v odstínech růžové a jemné modré doplněné stříbrnými dekoracemi evokujícími zimní romantiku. Bílá ale jasně převládá. Zkuste si tedy vyzdobit byt dekoracemi v bílých tónech. Neznamená to ale, že musíte vyhazovat své oblíbené kousky, jen je šikovně doplnit. Krásně vypadají vázy s bílým pískem, na které navršíte bílé a stříbrné ozdoby, které se vyjímají hlavně v obývacím pokoji.

Další stříbrné dekorace ve tvaru hvězdiček nebo stříbrné svícny rozmístěte různě po bytě, uvidíte, jak vám krásně rozsvítí interiér. Doplňte je věnci ze jmelí ve stříbrné barvě, které se krásně vyjímají zavěšené na zdi nebo třeba nad jídelní stůl. Sázkou na jistotu je pak bílé peří. Koupíte ho buď v prodejnách s dekoracemi, nebo vybraných květinářstvích. Peříčka připevněte tavicí pistolí na jedlové větve dozdobené ozdobami s odlesky bílé nebo stříbrné. Větvě nezapomeňte vložit do vázy s vodou, vydrží tak i přes svátky. Pokud vám peříčka nevyhovují, nevadí, větvičky přestříkejte jemně bílým sněhovým sprejem. Vykouzlíte tak krásnou zasněženou krajinu přímo ve svém bytě.

Návrat k přírodě vede v severských zemích

Jestli není bílá nic pro vás, nevadí, je tu inspirace ze skandinávských zemí. Ty sázejí především na přírodní materiály. Návrat hlásí ručně vyráběné dekorace ze šustí, slámy, textilu a dřeva doplněné sušeným ovocem. Vyjímají se nejen na stromečku, ale i v interiéru. Ovoce jako jablka, pomeranče, citrony či mandarinky nakrájejte na plátky, nechte při nízké teplotě sušit v troubě, a nakonec je postříkejte bezbarvým lakem. Můžete jimi ozdobit vánoční stromeček, na který rozvěsíte ještě slaměné nebo dřevěné ozdobičky doplněné textilními srdíčky v jemných tónech hnědé nebo červené. Ale ovoce stačí i navléknout na obyčejný jutový provázek a jako girlandy rozvěsit na zeď třeba v předsíní. Stojí to pár korun, ale výsledek je velmi neobvyklý, přitom krásný, a ovoce ještě jemně provoní byt.

Seveřané si také potrpí na jednoduchost. Takže letos žádné soby, postavičky Santa Clause nebo jiné kýčovité dekorace. Ideální jsou dřevěné hvězdy, které volně stojí na nábytku. A tady si můžete povolit uzdu fantazii a zakoupit je bílé v kombinaci hřejivé červené. Kdo rád trochu experimentuje, může v prodejnách s dekoracemi sehnat světelné girlandy z papíru, které rozvěsíte na uschlé větvičky smuteční vrby. Jakmile je rozsvítíte, efekt je nesmírný.

Na jihu jsou na růžovou

Patříte mezi romantické typy? Pak se spíš inspirujte jižními státy, jako je Itálie, Francie nebo Španělsko. Tam je v kurzu hlavně růžová a pastelové tóny zelené. A zdobení vám zabere jen málo času. Efektně totiž působí obyčejné ozdoby na stromeček, které navršíte střídavě v barevných vrstvách do průhledných skleněných nádob různých tvarů a rozmístíte doslova po celém bytě. Zkombinujte je s věnci z přírodního jmelí a stromečkem s ozdobami v různých odstínech růžové a pistáciově zelené. Pak už jen pár světelných girland, které třeba obtočíte kolem větších pokojových květin nebo jen tak po nábytku. Je to jednoduché, elegantní, a přitom velice efektní.

Pro další inspiraci nahlédněte do naší galerie.