Klíčovou roli při plánování podkrovní ložnice hraje rozmístění střešních oken a jejich pozice vůči umístění postele. Představa okna přímo nad hlavou může být lákavá za letních večerů, kdy můžete při usínání pozorovat hvězdy, ráno vám ale půjde světlo přímo do očí a v případě deště nebo krupobití vás může rušit hluk bubnujících srážek dopadajících na sklo hned nad vaším obličejem. V praxi proto bývá lepší, když světlo dopadá na postel nepřímo.

Bez ohledu na rozlohu plochy podlahy v podkroví obecně platí, že šikminy místnost opticky zmenšují. Ložnici je proto třeba vymalovat co nejsvětlejší barvou, nejlépe některým z mnoha odstínů bílé. Zdobí-li podkroví přiznané trámy, v kombinaci s bílou beztak nejlépe vyniknou.

V podkroví si ovšem můžeme dovolit rustikální prvky, které ložnici dodají mimořádně romantický ráz: například kamenný či cihlový obklad stěn, pletený koš nebo truhlu na prádlo. S úložnými prostory a nábytkem v podkroví raději šetříme, abychom ložnici zachovali vzdušnost. Obvykle se sem vejde jen postel, noční stolky a jedna nebo maximálně dvě skříně vyrobené na míru.

V moderně pojaté ložnici je vhodné sladit barvu vestavěné skříně s odstínem stěn, což opět vytvoří dojem většího prostoru, protože skříň splyne s okolím a nebude ze stěny tolik vystupovat.

Co se týče podlahy, do podkroví se nejlépe hodí dekor dřeva, oblíbené jsou však i celoplošné koberce, které dobře izolují zvuk. Dobrým tipem je podlaha korková, jež se snadno udržuje a vyznačuje se velmi dobrou zvukovou izolací. Navíc se neprodává jen v barvě zátky na víno, nabízí se i v různých dekorech imitujících dřevo.