Ačkoli jistě máte během roku více příležitostí si hezky prostřít, vánoční tabule by měla být opravdu výjimečná. Než si připravíte vše potřebné, rozhlédněte se kolem, v jakém stylu jste letos zvolili dekorace. Vánoční stůl by měl se zbytkem ozdobeného bytu ladit. A to jak barevně, tak i stylově.

Základem je ubrus

Ačkoli jste během roku zvyklý stolovat jen s prostíráním, slavnostní ubrus na vánočním stole by rozhodně neměl chybět. Ideální je bílý, který se hodí ke všemu. V letošním roce hraje prim bílý ubrus se stříbrnými odlesky. Pokud máte doma dekorace v červené barvě, bude se hodit i červený nebo jasně zelený se zlatými odstíny. Ubrus před použitím vyžehlete, aby zmizely všechny sklady, jak byl složený ve skříni. Stůl překryjte ubrusem a už se můžete dát do dekorování.

Elegantní běhoun doladí

Druhý ubrus, který umocní elegantní atmosféru, je středový pás zvaný běhoun. Ten opticky rozdělí stůl, a vy budete mít díky tomu i snadnější práci s prostíráním. Běhoun nemusí být nutně ve stejné barvě jako ubrus, ale měl by s ní korespondovat. Krásně vypadá stříbrný nebo zlatý, který se hodí takřka ke všemu.

Bez prostírání to nepůjde

Štědrovečerní menu si žádá trochu luxusu. Proto nezapomeňte na pěkné textilní prostírání. To by mělo být ve stejné barvě jako středový pás. Stůl se tak krásně rozzáří. Navíc je prostírání praktické, protože když někomu upadne kousek z talíře, nemusíte hned měnit celý ubrus.

Sváteční porcelán

Jistě máte doma porcelán, který používáte jen při zvláštních příležitostech. A ta právě nastala. Nemusí jít nutně o cibulový porcelán po babičce, ale měl by být hlavně elegantní. Letos je z čeho vybírat. K bílému nebo stříbrnému ubrusu ladí studená modrá či šedá a růžová. K červenému nebo zelenému ubrusu se hodí klasický bílý porcelán třeba se zlatými ornamenty. Sklo by pak mělo být jednoduché, ovšem slavnostní, které se hodí ke všemu. K cibuláku můžete prostřít i sklo broušené, které dodá punc zámeckého stylu.

Vánoční ubrousky

Ubrousky jsou nedílnou součástí vánoční tabule. Pokud máte papírové, můžete je složit do nejrůznějších ornamentů a položit na talíř. Jestli si na to netroufáte, nevadí, stačí je jen přeložit a položit vedle příborového nože nebo pod něj. Textilní ubrousky pak musí korespondovat s ubrusem nebo běhounem. Naaranžovat je můžete opět do talíře nebo vedle příborového nože.

Nezbytné dekorace

Talíře jsou prostřené, příbory a sklo vyleštěné, takže je čas na dekorace, které na štědrovečerní tabuli prostě nesmí chybět. Doprostřed stolu umístěte určitě sváteční svícen. Ideální je ten vytvořený z jehličí, který krásně provoní interiér. Pokud ho nemáte, nevadí, postačí třeba tři ovšem stejné svícny umístěné na běhounu. Krásně ale vypadají i světelné girlandy na baterky, které je možné běžně koupit. Jakmile je naaranžujete podél stolu nebo doprostřed a rozsvítíte, vytvoříte přímo kouzelnou atmosféru. Pokud dáváte přednost přírodnímu stylu, nezapomeňte na kousky chvojí nalevo od každého talíře. Chvojí můžete doplnit oříšky, malými jablíčky nebo šiškami. Máte spíš rádi minimalismus? Nevadí, i tady je možností na výběr. Jednoduchý skleněný nebo stříbrný svícen dolaďte snítkami jmelí a vázou naplněnou vánočními ozdobami ve stejném odstínu. Jak už jsme zmiňovali, letos letí růžová. Nebo můžete vázu vynechat, ale stůl posypat stříbrnými nebo zlatými třpytkami. Efekt bude přímo úchvatný.