Zima je krásná, a obzvláště když je krajina pokrytá bílou sněhovou pokrývkou. Procházka venku, dovádění s dětmi ve sněhu nebo jen prostý pobyt na čerstvém vzduchu nám velmi prospívají, ale je pak skvělé schovat se doma v útulném teple, se šálkem něčeho na zahřátí a třeba i s nohama u krbu, pokud máme tu možnost. A pokud krb nemáme, pak stačí i přímotop a pár drobností, aby se náš domov proměnil v příjemné hnízdečko pohody.

Měkoučké polštáře

Pohovka s polštářky vypadá elegantně tehdy, když zvolíte ty správné. Na zimu jim určitě pořiďte měkoučké chlupaté povlaky, které krásně zahřejí. Co se týče barev, je letos v kurzu nádech lehkého luxusu. Nemusíte ale utratit majlant, spíše jde o to, jaké odstíny zvolit. Letí vše se zlatými nebo stříbrnými odlesky, které evokují jednak už uplynulé Vánoce, ale hlavně zimní království i u vás doma. Pokud nemáte zlato a stříbro v oblibě, zvolte povlaky v šedé, bílé nebo světle hnědé. Do minimalistických interiérů se pak jednoznačně hodí polštáře v barvě bílé kávy nebo odstínech světle šedé. Nehodí se vám dané barvy k sedačce? Nebojte se, nemusíte ji hned měnit, stačí sladit barvy povlaků s barvou sedačky a doplnit je stejně barevným plédem.

Zachumlejte se do jemné deky

Stejně jako polštáře umí interiér vyzdvihnout i správně zvolený pléd na přikrytí. Jeho barva by měla korespondovat jak se sedačkou, tak s polštářky. Jedinečnou volbou je měkoučká huňatá deka pletená z ovčí vlny v bílé barvě, která se hodí ke všemu, a navíc podtrhne zimní ráz bytu. Bát se nemusíte ani umělých kožešin, které jen tak přehozené přes sedačku, vypadají úchvatně. Pokud nemusíte kožešiny, nebo bílou barvu, vsaďte na plédy v měděném odstínu, barvě šedé nebo světlounce zelené.

Jde zima od podlahy?

Jestli máte stále studené nohy a máte pocit, že zima jde u vás hlavně od podlahy, pořiďte si huňatý koberec pod sedačku, konferenční stůl nebo jako předložku před postel. Populární je koberec se jménem Shaggy. Ten má hustá a měkká vlákna dosahující až šesti centimetrů. Luxusně ovšem vypadají kožešiny, a to jak umělé, tak třeba pravé ovčí. Hodí se do většiny interiérů a dodají nezaměnitelný šmrnc. Můžete je stejně jako u huňatého koberce dát do obývacího pokoje nebo v ložnici před postel. Pokud patříte mezi šťastlivce a vlastníte krb, pak právě před ním musí být kožešina, která dodá punc luxusu.

Posaďte se, prosím

K zimně laděnému interiéru se hodí stále oblíbenější pletené pufy na sezení. Ty rovněž vybírejte v barvě doplňků tak, aby ladily i k sedačce. Uvidíte, jak přímo promění celý interiér. Výhodou je i to, že pufy se hodí opravdu do každého bytu a je jedno, zda jsou laděný romanticky, nekonvenčně, nebo minimalisticky.

Provoňte si byt

K zimě obecně patří vonné svíčky nebo aromalampy. Některé vůně, jako je růže či skořice, vás příjemně naladí, jiné jako třeba citrusové aroma trochu povzbudí. Z barev svíček je nejvhodnější bílá, smetanová nebo měděná. Co se týče aromalampy či svícnů, vybírejte je s citem tak, aby korespondovaly se zbytkem interiéru. Ne všude se totiž hodí orientální lampa přivezená z dovolené. Ovšem taková aromalampa v barvě mědi podtrhne kouzelnou atmosféru zimních večerů. Čím dál více jsou také oblíbenější dřevěné lucerny přetřené na bílo, modro nebo jen tak přelakované v barvě původního dřeva. Svícny pak vybírejte ve stříbrné, měděné nebo neutrální bílé, které se k zimě dokonale hodí.