Pokud jste se právě vyděsili, že doma nesvítíte asi tak, jak se má, a počítáte, na kolik vás vyjde výměna světel, vydechněte. Rozhodně nemusíte měnit celé osvícení interiéru. Ale je pravda, že centrální stropní osvětlení místnosti nestačí. Byt můžete vhodně doplnit několika málo lampami tak, aby vás finančně nezruinovaly, a dodaly přesto hřejivé světlo, které v zimě všichni tak zoufale potřebujeme.

Trendy lampy

Možností, jak v zimě „zahřát“ svůj byt, je naštěstí mnoho. Ideálním řešením jsou různě rozmístěné stojací, stolní nebo nástěnné lampy. Ty by měly korespondovat s ostatním zařízením bytu a ladit jak barevně, tak i stylově. Ačkoli jsou letos v kurzu minimalistické nebo futuristické kousky, nemusíte si je hned kupovat, pokud máte byt zařízený v jiném stylu. Možností na trhu je naštěstí mnoho a vybere si každý.

Stojací spíš kovové

V místnostech, jako je obývací pokoj nebo jídelna, se krásně vyjímají kovové stojací lampy. Do moderně zařízených bytů se hodí zvětšeniny stolních lamp, které jsou stále v kurzu. Do klasických interiérů pak volte lampy v kombinaci kovu a textilního stínidla. Hezké jsou i dřevěné lampy s jednoduchým stínidlem z látky. Z materiálů vede jednoznačně kov ve stříbrné barvě nebo odstínech zlaté či mědi. Horkou novinkou jsou pak doslova betonové kousky. Z betonu je nejen kostra lampy, ale dokonce i stínidlo. Pokud máte raději přírodní materiály, pak jsou hezké nohy lampy z třešňového nebo jasanového dřeva. Z barev stínidel pak vede jemně zelená, béžová a pastelové tóny oranžové, růžové nebo žluté. Dobře vypadají i stínidla ze skla a keramiky, proutí či ratanu, záleží jen na vašem vkusu a zařízení bytu.

Stolní lampy nejen do pracovny

Že máte postavenou stolní lampu na psacím stole, je samozřejmost. Ale pokud jich pár rozmístíte třeba na komody nebo poličky v obývacím pokoji či do předsíně, dokonale rozsvítíte svůj byt a dodáte mu hřejivý pocit tepla. Stolní lampy jsou různé, záleží na využití. Psací stůl nebo čtecí kout by měly být osvětleny jasně, proto se hodí lampy, které se dají různě natočit a jsou většinou z jednoho materiálu, nejčastěji kovu nebo v kombinaci kovu a skla. Různě rozestavěné lampy pak mohou mít stínidla z nejrůznějších materiálů i barev, ovšem tak, aby korespondovaly s nábytkem

Světlo na zdi

Nástěnné lampy se hodí snad do každé místnosti. Začít můžete například v koupelně, kde snad nikdy nechybí zrcadlo. Aby bylo v každém zrcadle správně a kvalitně vidět, většinou zde nepostačí pouze centrální stropní světlo. Nad zrcadlo je tedy nejlepší možností umístit nástěnnou lampičku, která vám skvěle prostor u zrcadla osvětlí, a vy se v něm tak dobře uvidíte. Další místnost, kde najdou svoje uplatnění, může být i kuchyň. Pokud máte jídelní stůl umístěný u stěny, skvěle vám sem zapadnou. Co se stylu a typu nástěnných lamp týče, meze se nekladou. Můžete si vybrat od nástěnných lamp klasických, až třeba po moderní futuristické, vitrážové, či rustikální a mnohé další. Také si lze vybrat nástěnné lampy buď na přímé zapojení, či s vypínačem na kabelu.

Jak je to se světlem?

Svítidla mohou mít různé odstíny, a to od chladných tónů po žlutou. Měří se v kelvinech (K) a obecně platí, že čím vyšší je jeho hodnota, tím je odstín světla chladnější. Teplota 3 300 kelvinů se označuje jako teplá bílá, porovnatelné teplé světlo vyzařuje svíčka. Neutrální bílá má 4 000 kelvinů. Studené osvětlení má nad 6 500 kelvinů. A jaké světlo zvolit? Pro klid a relaxaci volte určitě osvětlení s nádechem žluté, která se často označuje jako teplá bílá. Jestliže ale chcete spíše zvýšit aktivitu a soustředění, vsaďte na chladnější bílé světlo.