Vezmeme to popořadě

Smart TV jsou televizory vybavené funkcemi, které z běžného přenašeče obrazu dělají interaktivní nástroj. Mají totiž podobně jako počítače nebo telefony nainstalovaný operační systém, díky němuž se můžou připojit k internetu a přehrávat jakýkoli obsah online. Všechny kanály v současnosti umožňují přístup k archivnímu obsahu, takže si můžete přímo na televizi pustit seriál, který jste třeba předchozí den v živém vysílání televize nestihli. Oblíbené jsou také streamovací platformy, jako je Netflix, Hbo GO, VOYO, Filmbox, Stream.cz a jiné. Jejich obsah můžete na smart TV sledovat po zaplacení předplatného.

Nyní víte to základní o smart televizích. Na jaké vlastnosti byste se měli při jejich výběru zaměřit?

  • Operační systém

Operační systém vám umožňuje přistupovat k jednotlivým aplikacím a vybírat z jejich nabídky obsah, který chcete sledovat. Příkladem kvalitního operačního systému může být VIDAA U, který vyvinula společnost Hisense. Umožňuje přístup k předinstalovaným aplikacím, instalaci nových a samozřejmě také rychlý a přehledný přístup k obsahu. Snadno si tak vyberete filmy, seriál, pořad nebo zápas, který chcete sledovat.

  • HbbTV

Tato funkce vám umožní za pomoci červeného tlačítka vstoupit do tzv. hybridního prostoru. Najdete v něm spoustu obsahu daného kanálu, jako je archiv pořadů nebo bonusová videa. Umožní vám také přetočit obsah na začátek vysílání. Na některých kanálech můžete použít také zelené tlačítko, které vám umožní vybrat si z obsahu vysílaného naživo v danou chvíli (například pokud běží více sportovních přenosů naráz, vy si můžete vybrat ten, který chcete sledovat).

  • Kvalitní obraz

Bez ohledu na to, zda vybíráte chytrou, nebo klasickou televizi, kvalitní obraz je věc, na které se nevyplácí šetřit. V prvním kroku se podívejte na rozlišení televize. Tato hodnota vyjadřuje počet pixelů, které mohou být na obrazovce zobrazeny. V současné době při koupi nového televizoru doporučujeme sáhnout po nejvyšším standardu, kterým je rozlišení 4K (neboli Ultra HD) s hodnotami 3840x2160 pixelů.

Abyste si 4K televizi užili na maximum, budete potřebovat také filmy a seriály, které jsou v tomto rozlišení vytvořené. Jedná se především o nové filmy a seriály, takže doporučujeme hledat online a na streamovacích platformách. Každým dnem je tohoto obsahu víc a víc, v tomto případě se proto vyplatí myslet na budoucnost. Užitečná je funkce Upscaling, což je proces, kdy televizor umí původní vstupní rozlišení změnit na vyšší. Například film o kvalitě Full HD dokáže doplnit a zvýšit na kvalitu 4K.

  • Luxusní zvuk

Polovinu zážitku tvoří obraz, druhou polovinu tvoří zvuk. Špičkou je v současné době technologie Dolby Atmos, která vychází ze zvukových technologií používaných v kinech. Zvuková stopa pracuje se zvuky jako oddělenými položkami, které přesně umisťuje do jednotlivých kanálů tak, aby byl zvuk maximálně přesný, vybalancovaný a realistický.