Způsob čištění koberců je třeba přizpůsobit materiálu a výšce vlasu. Například vlněné a hedvábné koberce by se měly čistit zásadně suchou cestou, s pomocí prášku na suché čištění. Klasickou variantu kartáč, saponát a kýbl s vodou můžete bez obav zvolit v případě, že máte koberec s umělým krátkým vlasem a podlahové vytápění, které tkaninu brzy vysuší. Kusové koberce samozřejmě není problém přehodit přes šňůru a sušit na vzduchu, případně po staru důkladně vyklepat, nicméně u celoplošných to možné není a zejména v kombinaci s dřevěnou podlahou si můžeme zadělat na plísně.

Na některé skvrny jsou však běžné prostředky krátké a musíme jim věnovat zvláštní pozornost. Pomoci mohou osvědčené babské triky:

Skvrny od kávy, vína a čaje: Tradičně pomáhá kuchyňská sůl, kterou flek zasypeme a necháme pár hodin působit. Potom dočistíme kartáčkem namočeným do perlivé vody. Zabírá i jedlá soda, ale pozor, vzhledem k jejím bělicím účinkům bychom ji měli nejprve vyzkoušet na kousku koberce, který není tak na očích.

Zašlápnutá čokoláda: Většinu čokolády se pokusíme seškrabat mechanicky a zbytek dočistíme lihem nebo čistou vodkou.

Žvýkačka v koberci: Na žvýkačku přiložíme kostku ledu. Žvýkačka ztvrdne a budeme ji moci lehce seškrábnout.

Mastné skvrny: Čerstvé fleky zasypeme moukou, která do sebe mastnotu nasákne, a pak dočistíme navlhčenou houbičkou. Na starší skvrny můžete zkusit použít gel na holení.

Zaschlé skvrny neznámého původu: Za univerzální čistič, který si překvapivě poradí i se "zažranou špínou", můžeme považovat žlučové mýdlo. Místo lehce zvlhčíme, namydlíme, necháme působit a pak vydrbeme drsnou stranou houbičky nebo kartáčkem. Někomu prý na staré skvrny zabírá i okena.

- Tip: Při odstraňování skvrn se nejspíš neubráníte lokálnímu zvlhčení koberce, a to ani v případě, že koberec mokré čištění nesnáší. Místo jemně vysušte fénem na vlasy a vlákna načechrejte. Na koberce z přírodního vlákna nikdy nepoužívejte chemikálie, které výrobce přímo nedoporučuje.