Ovoce a zelenina jsou pro naše zdraví nezbytné, proto se snažíme mít doma pravidelně jejich zásobu. Problém však je, že někdy nakoupíme větší množství, než zvládneme včas spotřebovat, jindy zkrátka nemáme chuť, nebo je zkrátka nestíháme zpracovat. Velmi častým faktorem, proč nám právě tyto potraviny dlouho nevydrží, je však také to, že je můžeme špatně skladovat. Kterých chyb je důležité se vyvarovat?

Samozřejmě první a nejdůležitější věcí je již samotný nákup. Potraviny kupujeme co nejčerstvější, nikoli například s oschlými či ovadlými listy (ředkvičky, mrkev, saláty) nebo se zjevnými známkami nákazy. Pokud je například ovoce baleno v krabičkách (hrozny, borůvky, maliny atd.) a najdeme v balení nahnilé či plesnivé kousky, neměli bychom takové balení kupovat vůbec, ani když je za skvělou cenu. Nákaza se totiž šíří mezi plody velmi rychle a zejména plíseň pravděpodobně napadla i ostatní plody, ačkoli to na nich ještě není vidět.

Základní pravidlo ke správnému uchovávání ovoce a zeleniny je to, že je nikdy neomýváme před tím, než je umístíme do ledničky či na jiné chladné místo ke skladování. Voda totiž narušuje přirozenou strukturu a ochrannou vrstvu povrchu potravin, a urychluje tak jejich zkažení.

Dalším důležitým faktorem je samo skladování. To závisí na druhu ovoce a zeleniny a zemi jejich původu. Zpravidla na obalech řady potravin najdeme, jak je nejlépe skladovat. Některé ovoce a zelenina například vůbec nepatří do ledničky, některé je lepší skladovat například ve sklepě nebo v chladné spíži.

Lednička je ideálním místem pro skladování bobulovin či lesních plodů, jako jsou právě borůvky, maliny, hrozny či jahody, ale patří do ní i jablka nebo hrušky, papriky, ředkvičky a listová či košťálová zelenina. Tedy všechno ovoce nebo zelenina, které potřebují vyšší vlhkost, aby déle vydržely čerstvé. Křehké a měkké druhy určitě vždy pokládáme samostatně nebo někam nahoru, aby na nich nevznikly otlaky.

Zelenina a ovoce by měly být uskladněny ve speciálních boxech nebo přihrádkách, které jsou k tomu v ledničce určeny. Je to důležité proto, aby se nemíchaly pachy těchto potravin s jinými, například s masem, uzeninami nebo některými sýry. Ačkoli se to nezdá, tyto pachy mají silný vliv na kvalitu uskladněného ovoce či zeleniny. Ovoce a zeleninu také skladujeme v dózách nebo v zakoupených obalech, bylinky je možné zabalit do potravinářské fólie. Již připravenou zeleninu (například směsi na polévku) je vhodné skladovat v nádobě s vodou. Samozřejmě potraviny, jako jsou hrušky, jablka, papriky či kedlubny, v obalech být nemusí, ale je vhodné umístit je do speciálních přihrádek také.

Do ledničky naopak nedáváme citrusy, zázvor, ananas nebo banány, ale také dýně, cukety a salátové okurky. Speciálně tropické ovoce, které pochází z teplých klimatických podmínek, má v chladu ledničky větší tendenci plesnivět. Tropické ovoce umístíme raději do spíže nebo můžeme-li na chodbu za dveře bytu, kde je chladněji, ale teplota se pohybuje kolem 13-15 °C. Zvláštní zacházení pak potřebují banány, jež by se měly skladovat stranou od ostatních potravin, neboť u nich dochází k uvolňování ethylenu, jenž urychluje dozrávání ovoce, a tedy i jeho rychlejší zkažení.

Do chladu, nikoli však do ledničky patří také brambory, cibule a česnek. Pro tyto potraviny jsou ideálním prostředím chladné temné sklepy, které zamezují předčasné klíčivosti této zeleniny.

V kuchyni na lince můžete bez obav nechat například avokádo, ale také bylinky, pokud budou uskladněné v nádobách s vodou nebo v květináčích zakoupených v obchodě. Pamatujte však, že tyto bylinky vyrostly jako rychlené a určené k brzké spotřebě a jejich trvanlivost je velmi omezená. Ani substrát, v němž se nacházejí, není určen pro dlouhodobé pěstování. Pokud byste chtěli, aby vám bylinky vydržely déle, přesaďte je ihned po nákupu do kvalitního substrátu určeného k pěstování bylinek. Ani tak ale nemáte záruku, že bylinky vydrží celou sezonu.