Z cedulek můžeme většinou vyčíst, že se sportovní oblečení musí prát při teplotě max. 30 °C-40 °C, nemělo by přijít do sušičky a nesmí se žehlit. Tolik základní informace. My k tomu přidáme, že zpocené funkční oblečení by ani nemělo dlouho ležet v koši na prádlo, aby se v něm zbytečně nemnožily bakterie. "Třicítka" by si pak s nimi nemusela poradit. Lehko se to řekne, ale v praxi se nám zrovna nehodí zapínat pračku v úterý večer po tréninku jen kvůli pár svrškům, když obvykle pereme až v sobotu.

Bakteriím ztížíte množení tím, že zpocené prádlo necháte větrat na čerstvém vzduchu. Díky tomu proschne a nebude tolik zapáchat. Prádlo také můžete uložit do mrazáku, kde bakterie nepřežijí. Potom ho už jen přemáchnete v ruce a necháte uschnout.

Sušička nejenže sportovnímu oblečení škodí, ale je i zbytečná. Strečové materiály schnou rychle i na vzduchu. Nikdy je však nevystavujte přímému horkému slunci, přišly byste o syté barvy.

Když přijde na samotné praní v pračce, řídíme se pokyny výrobce. Moderní pračky často nabízejí program Outdoor - pokud ho nemáte, zvolte kratší cyklus se sníženým počtem otáček a teplotou 30 °C, max. 40 °C. Namísto klasického pracího prášku je lepší vybírat z tekutých prostředků, které tolik neulpívají na vláknech a dobře se smyjí i při krátkém cyklu. Pozor, při praní sportovního oblečení nikdy nepoužívejte aviváž! Ta vlákna oblepí a prádlo se stane neprodyšným. Aviváž navíc může narušit elasticitu vláken a oblečení se brzy vytahá. Podobné účinky mají i různé enzymy a bělidla, takže raději volte prací prostředky, které tyto látky neobsahují.