Podle letošního průzkumu společnosti Reponio třetina vlastníků domů garáž využívá alespoň občas jako vchod do domu, přitom ukázat ji sousedům nebo známým by se stydělo 64 procent majitelů. Zastavěná podlaha, potřebné věci zaházené nepotřebným harampádím a nedostatek místa pro auto bývají nejčastějším ukazatelem, že se z garáže stalo chaotické skladiště. Je jasné, že garáži nebudeme věnovat každodenní láskyplnou péči jako třeba obývacímu pokoji. Pravidelný úklid si ale zaslouží i ona.

Abychom si ho zjednodušili a urychlili, je třeba si garáž nejprve dobře zorganizovat. Počkejte si na pěkné počasí a všechno vyneste ven. Zkontrolujte podlahu. Jde o kritický prvek, který si musí poradit nejen s vlhkostí, ale třeba i s loužičkami benzinu, oleje a dalších chemikálií. Pokud zde máte starý ošoupaný beton, dopřejte mu odolný nátěr, například polyuretanový. Podlaha hned prokoukne a bude lépe plnit svoji funkci.

Pokuste se zbavit nepotřebností, které v garáži schováváte jen tak pro strýčka příhodu. Na co jste rok až dva nesáhli, už nejspíš nevyužijete nikdy. Nepoužívané, ale funkční nástroje možná ještě i zpeněžíte.

Rozdělte si prostor do funkčních sekcí. Pracovní stůl by měl přijít do nejsvětlejší části a nářadí do jeho bezprostřední blízkosti. Praktický je systém polic, na které umístíte uzavíratelné průhledné boxy.

Pro sportovní a zahrádkářské potřeby se hodí instalovat na stěny garáže speciální nosné panely, které nabízejí různé úchytky, držáky, a dokonce i závěsné koše. Jde nám o to, aby se už nic neválelo na zemi a nevytvářelo nepřehlednou hromadu. Stěny klidně využijte až ke stropu. Určitě máte štafle nebo schůdky, které vám do vyšších míst pomohou.

V garáži se vyplatí mít i nějakou uzamykatelnou skříňku, kam uložíte chemikálie. Budou tak uchovány na tmavém a suchém místě a zůstanou i skryty zvědavým ručkám malých dětí.

Udržovat pořádek v dobře zorganizované garáži není už nic složitého. Stačí všechny věci vždycky vrátit na své místo či háček. Garáž bude pořád jako ze škatulky a klidně si sem pozvete i návštěvu na exkurzi.