Zatuchlý pach, nebo dokonce nezvaní okřídlení návštěvníci nejsou výsadou jen starých skříní umístěných ve vlhkých zděných domech. Když z útrob polic vytáhnete svetr, který napadla plíseň nebo jej hyzdí vyžrané dírky od molů, je už pozdě. Včasná prevence je v tomto případě klíčová a bude nás stát jen trochu času.

Jak plísně, tak moli si libují ve vlhkém prostředí. Pokud je skříň umístěna u nezateplené zdi nebo v sousedství koupelny, v policích se během zimního období může držet vyšší vlhkost. Na problém si zaděláte i tehdy, když do polic uložíte nedostatečně proschlé prádlo. V kombinaci s absencí větrání se uvnitř skříně vytvoří odér, kterým veškeré oblečení načichne tak, že ho budete muset znovu vyprat.

Ať už se zápach objevil, či nikoli, je dobré jednou za čas všechno šatstvo naházet na hromadu, prohlédnout a roztřídit. Kousky, které budete nosit zase až v zimě, by měly uvolnit místo oblečení letnímu, aby se police zbytečně nepřeplnily a byly vzdušnější. Vnitřní prostory skříně otřete octovým roztokem (stačí 2 lžíce na litr vody) a nechte pořádně vyschnout.

Ocet odpuzuje jak plísně, tak moly, ale sám o sobě zrovna moc nevoní. Příjemnější vůni v šatníku navodíte sáčkem s levandulí nebo hřebíčkem, případně sem můžete postavit sklenici s jedlou sodou zakápnutou esenciálním olejem. Osvědčenou klasikou je rovněž mýdlo schované mezi komínky prádla.

Do octové vody se také namáčí prádlo napadené plísní. Nechte ocet působit přes noc a druhý den oblečení vyperte při tak vysoké teplotě, jakou jen daný materiál snese.

Zjistíte-li, že si na vašich svetrech pochutnávají larvy molů, nejjistějším krokem bude zakoupení nějakého přípravku z drogerie, dobře fungují například lepivé lapače nebo gelové sáčky. K čištění polic použijte nejen octovou vodu, ale také líh. Skříň pravidelně větrejte a nechte ji prostoupit denním světlem.