Sáčkové vysavače

Patří mezi nejstarší a zároveň mezi nejoblíbenější. Uživatelé si je oblíbili díky nízké ceně, kompaktním rozměrům a velmi jednoduché manipulaci s nečistotami. Papírový nebo textilní sáček se špínou lze snadno vyjmout a nahradit novým. Samotný sáček však plní ve vysavači dvě funkce. Funguje jako filtr a zároveň se v něm shromažďuje prach a hrubší nečistoty. Doporučujeme sáčky pravidelně měnit, protože se vzrůstajícím zaplněním sáčku klesá výkon vysavače.

Jak velký sáček potřebujete:

domácnost do 50 m2 → sáček 2 až 2,5 l

domácnost do 150 m2 → sáček 3 až 4 l

domácnost nad 150 m2 → sáček 4 l a více

Bezsáčkové neboli cyklonové vysavače

Fungují na principu odstředivé síly a na rozdíl od sáčkových typů mají konstantní výkon. Po každém vysávání je ovšem nutné zajít s nádobou na prach do popelnice. Mnoho lidí se domnívá, že bezsáčkové vysavače mají mnohem levnější provoz, protože se do nich nemusí pravidelně kupovat sáčky. To je sice pravda, nicméně je důležité alespoň jednou ročně vyměnit tzv. Hepa filtry.

Tyčové vysavače

Velkým pozitivem těchto vysavačů je jejich skladnost, a proto jsou vhodné do menších domácností. Ve většině případů je tyčový vysavač poháněn akumulátorem, což velmi usnadňuje manipulaci s nimi. K dostání jsou sáčkové i bezsáčkové (cyklonové). Pokud se rozhodnete právě pro tyčový vysavač, berte v úvahu také jeho hmotnost, aby se vám snadněji přenášel. Jestliže si vyberete elektrický a ne akumulátorový, pak se dívejte i na délku napájecí šňůry.

Ruční vysavače

Ruční vysavače jsou vhodné především na odstranění drobných nečistot. Vzhledem ke své velikosti a váze jsou velmi kompaktní a hodně oblíbené. Díky snadnému ovládání zvládne práci s nimi úplně každý. Jejich sací výkon je bohužel nižší než u klasických vysavačů, nicméně jsou skvělou alternativou smetáčku a lopatky. Některé dražší modely jsou dokonce vybaveny speciálními funkcemi v podobě mokrého vysávání. Ve většině případů jsou ruční vysavače napájeny akumulátorem, součástí balení pak také často bývá praktický nabíjecí držák na zeď.

Multifunkční vysavače

S multifunkčními vysavači můžete vysávat suché i mokré nečistoty. Tento typ umožňuje i takzvané mokré čištění koberců nebo čalounění. Většina vysavačů je vybavena nádobou na speciální saponát a čerpadlem pro jeho vstřikování. Oproti výše zmíněným typům vysavačů je multifunkční mnohem větší a mohutnější. Víceúčelový vysavač zvládne odstranit nečistoty téměř ze všech povrchů, kterými jsou plovoucí podlaha, linoleum, koberec či dlažba.

Robotické vysavače

Robotické vysavače jsou velkým hitem novodobých a moderních domácností. Tito malí roboti jsou perfektními zástupci chytrých spotřebičů, které můžete ovládat s pomocí mobilních aplikací. Vykonají všechnu práci za vás a vy nemusíte hnout ani prstem. Robotické vysavače jsou pak díky svým specifickým vlastnostem a funkcím větší finanční investicí. Jejich nabídka je široká, levnější typy se po nárazu do nábytku pouze otočí a jedou dál. Dražší modely můžete ovládat mobilním telefonem, nastavit na typ podlahy, intenzitu vysávání, velikost plochy i jejich mantinely. Do nábytku nenarazí, ale vyhnou se mu a před vybitím se vrátí do nabíjecí stanice. Takže v tomto případě je lepší si připlatit.