Na trhu existuje mnoho typů zmrzlinovačů, takže se může zdát, že výběr toho pravého je nesnadný úkol. Abyste se rozhodli pro správný typ zmrzlinovače, musíte si odpovědět na základní otázky, které vám při rozhodování budou skutečně užitečné. Tedy, kolik zmrzliny budete připravovat, jestli máte dostatek místa v mrazáku na uložení zmrzliny a zda máte dostatek místa pro skladování přístroje. Můžete se tak rozhodnout mezi zmrzlinovačem s kompresorem (zmrzlinovač, který mrazí) a bez kompresoru.

Jak funguje zmrzlinovač?

Zmrzlinovač zmrzlinovou směs míchá, vhání do ní dostatečné množství vzduchu a dokáže z ní udělat optimálně tuhou konzistenci bez krystalků ledu. Během výroby se zmrzlina chladí. Ve zmrzlinovači je možné připravovat i sorbet, který je lehčí než zmrzlina, nebo mražený jogurt. Sorbet se vyrábí smícháním ledu s cukrem nebo medem a rozdrceným ovocem. Připodobnit jej můžeme k ledové tříšti, která je však charakteristická tekutější konzistencí.

Zmrzlinovač bez kompresoru

Je nejčastější volbou do domácností, kde se zmrzlina vyrábí jen několikrát do roka. Jedná se o skladný výrobek, jehož největší částí je mísa. V té se zmrzlina míchá a také se v ní ukládá do mrazáku. V této nádobě se nachází speciální chladicí médium, které směsi pro přípravu zmrzliny propůjčuje ideální teplotu pro co nejlepší výsledek.

Jak již název napovídá, nádoba nemá kompresor, a tak, aby se médium zchladilo, je potřeba ji dát namrazit do mrazáku ještě před tím, než v ní začnete zmrzlinu připravovat. Doba namrazení je u každého výrobku jiná. Někde se pohybuje v řádech minut, jinde v řádech hodin (například 24 hodiny pro přípravu jedné dávky). Pokud se chystáte připravovat více dávek najednou, je nutné celý proces časově naplánovat. Díky zmrazení dokáže nádoba zmrzlinu určitou dobu udržet chladnou, ale poté je nutné ji schovat do mrazáku.

Elektrický zmrzlinovač s kompresorem

Pohodlnou přípravu i většího množství zmrzliny vám poskytne elektrický zmrzlinovač s kompresorem. V tomto případě se však již jedná o profesionální zařízení, což poznáte již na první pohled. Jde o velký přístroj, který je méně skladný, ale připravíte v něm zmrzlinu i pro větší počet osob. Jeho největší výhodou je kompresor, díky kterému není potřeba nádobu předem namrazovat. Je však nutné počítat s tím, že příprava zmrzliny bude trvat třeba i dvakrát déle než v přístroji bez kompresoru. Ale zase ušetříte čas, kdy se nádoba chladí v mrazáku. Nejlepší zmrzlinovače s kompresorem stojí více peněz a jsou náročnější na spotřebu energie. Z hlediska výrobního materiálu se setkáte s nerezem.

Tipy, jak vybrat zmrzlinovač

Objem mísy – je důležitým parametrem, protože určuje, pro kolik osob najednou budete moci pochoutku připravit. Obvykle se to s tímto parametrem má tak, že se odvíjí od typu zmrzlinovače. U těch základních pro občasnou přípravu začíná hodnota na zhruba 0,4 l. Zlatou střední cestou je však mísa s objemem 0,8-1 l. Profesionální výrobky však hodnotu 1 l mohou i několikanásobně převýšit.

Ovládání – na trhu se zpravidla setkáte se dvěma typy ovládání, a to manuálním a automatickým.

Manuální ovládání – jedná se o mechanické prvky, jako jsou tlačítka nebo otočné voliče či páčky. Po nastavení je nutné výrobní proces hlídat a po dokončení přístroj vypnout.

Automatické ovládání – nejlepší zmrzlinovače mají převážně dotykové prvky. Skvělé funkce jsou automatické režimy, díky kterým nemusíte přípravu vůbec sledovat. K vypnutí dojde automaticky po dokončení. Proces přípravy můžete kontrolovat na displeji. Počítat musíte s vyšší pořizovací cenou.

Materiál – Nejčastěji se na trhu setkáte s plastovým provedením, a to zejména u levnějších výrobků. Výhodou je snadná údržba a nízká hmotnost. Z plastu často bývají i metličky, což není úplně ideální, jelikož může časem dojít k jejich deformování. Metličky by měly být kovové, ideálně z nerezu. Druhým výrobním materiálem je nerezová ocel, u které však musíte počítat s vyšší pořizovací cenou.