K radikální přeměně dětského pokoje je vhodné přistoupit ve chvíli, kdy dítě přechází na střední školu, která již od něj vyžaduje více samostatnosti a postupně z něj vytvoří dospělého člověka. Je ale pravda, že si děti často o změny řeknou už dříve. Třináctileté dívky vylepí po stěnách plakáty, aby zakryly tu dětinskou růžovou tapetu, a kluci se začnou před kamarády stydět za povlečení se Spidermanem. Je tedy na každé rodině, aby vychytala ten správný moment, kdy je na čase sáhnout do peněženky a dětský pokoj přetvořit ve studentské doupě.

Celkový styl by měl odrážet povahu a zájmy jeho obyvatele, takže spolupráce s teenagerem bude nezbytná. Poslouchá-li dcera metal, romantické květinové závěsy jí sedět nebudou. Ale pozor, za rok může být všechno jinak. Děti se v tomto věku takříkajíc ještě "hledají" a jejich zájmy se mohou rychle měnit. Na střední škole navíc potkají novou partu přátel, kteří je mohou strhnout zcela jiným směrem.

Základ by měl být proto přeci jen nadčasový, abyste finančně nekrváceli se železnou pravidelností každé léto. Pojďme si shrnout, co je opravdu důležité. V pokoji by v první řadě neměla chybět pořádná postel s kvalitním roštem a matrací, ideálně v širším rozměru 160 x 200 cm, která bude dítěti sloužit i v dospělosti. Pak by tu měl být dostatečně prostorný stůl, poskytující místo pro ruční psaní i pro počítač či notebook, případně i tiskárnu. Ke stolu patří také ergonomická židle a polohovatelná lampa se stínítkem pro studium ve večerních hodinách.

Zapomenout nesmíme ani na knihovničku a úložné prostory; praktické budou uzavíratelné skříňky, jež budou aspoň navenek působit uklizeným dojmem. Představa, že váš puberťák bude poctivě oprašovat předměty vystavené v otevřených policích, by byla naivní. V uzavíratelné skříňce rovněž vyčleňte místo na školní tašku, učebnice a sešity. Věřte, že tu budou ve větším bezpečí než pohozené někde na zemi či na stole, kde se na ně může časem cokoli vylít nebo nadrobit.

Toto základní vybavení tedy vyberte raději sami, pokud možno v neutrálních barvách a s ohledem na kvalitu. Doplňky vybírejte společně s dítětem. Dospívající slečna možná ocení zrcadlo ve dveřích šatní skříně, kde uvidí celou postavu a při výběru oblečení nebude muset běhat do předsíně, aby zkontrolovala, jak vypadá. Za chvilku přijde čas, kdy se začne líčit. Díky malému toaletnímu stolku u okna vám nebude hodinu blokovat koupelnu.

Myslete také na to, že potomka v jeho pokojíku budou stále častěji navštěvovat kamarádi či kamarádky. Je na zemi místo, kam se dá položit matrace, kdyby tu chtěl někdo přespat? Vejde se sem ještě jedna židle k počítači nebo aspoň taburet? Řešení prostoru bude vyžadovat kapku rozvahy a plánování.

S dítětem se domluvte na barvách stěn, povlečení a případně kusového koberce pro lenošení na zemi. Společně vyberte třeba také koš na papíry a zvláštní košík na špinavé prádlo - obě tyto položky pomohou výrazně snížit budoucí nepořádek. Plakáty si již dítě může po pokoji rozvěsit samo, dohlédněte jen na to, aby je lepilo ke zdi šetrně, a nikoli například zelenou zubní pastou.