Osvěžující ranní sprcha, večer příjemná koupel ve vaně plné vody. Relaxace, odpočinek, načerpání nové energie. Sprcha nebo koupel se ale může stát také pořádnou zátěží pro naši kapsu – při využívání produktů, které vodu šetřit neumí.

Vodné a stočné dosahuje v současné době v průměru 44 korun za kubík. Většina lidí proto začíná šetřit vodou, kde se dá. Ne každý má však možnost čerpat vlastní zdroje například ze studny nebo si instalovat složitá zařízení a místo užitkové využívat vodu dešťovou. Zůstat nemytý také není řešení.

Omezování nemusí boletVíce než 70 procent spotřeby vody v domácnosti připadá na koupelnu a toaletu, a proto bychom se šetřením měli začínat právě zde. Možností je mnoho a většina z nich nás při návštěvě koupelny vůbec nemusí omezovat. Stačí zamyslet se nad splachovacím systémem, který využívá náš klozet. Neprotéká jím zbytečně moc vody? Nesplachuje deseti litry i ten nejmenší odpad? Není potřeba splachovat několikrát, než dojde k úplnému spláchnutí?

Pro kvalitní keramiku je úspora vody samozřejmostíJedinečné řešení úspory splachování vody nabízejí klozety osazené armaturami se dvěma tlačítky – tzv. Dual Flush systémem. Tento systém je schopen splachovat buď šesti, nebo třemi litry podle potřeby a volby uživatele.

Klozety s Dual Flushem nabízí na tuzemském trhu například španělská společnost Roca. Evropská jednička v oblasti sanitární keramiky je skutečným profesionálem ve svém oboru a touto kvalitní armaturou vybavuje klozety všech svých koupelnových kompletů. Pokud tedy toužíte po elegantní koupelně a zároveň nevidíte důvod, proč vyhazovat peníze za kvanta zbytečně spotřebované vody, jsou koupelny Roca přesně pro vás.

Inspiraci můžete hledat například v setech Sidney, Giralda či Dama Senso – novinka Compacto (krátký klozet 60 cm, Vario odpad, kapotovaný). Elegantní moderní design umyvadel, klozetů i bidetů je šitý na míru náročnému zákazníkovi, který přesně ví, co od své koupelny očekává. Měkké linie a zaoblené tvary, díky kterým tvoří jednotlivé kusy sanitární keramiky dokonale harmonický celek. Přirozenou součástí celého interiéru je pak právě osazení klozetů armaturami Dual Flush.

Když je voda vzácnostíOptimálním systémem splachování však možnosti úspory vody v koupelně zdaleka nekončí. Šetřit totiž dokáže i vhodně navržené umyvadlo, vana či bidet, respektive typ jejich baterie. Suverénním vítězem jsou v tomto případě pákové, které, v porovnání s kohoutkovými, spotřebují až o polovinu vody méně. Důvodem je hlavně kratší čas, který tyto baterie potřebují k namíchání správné teploty vody, a lepší regulace průtoku.

Výše uvedené koupelnové sety Sidney, Giralda či Dama Senso jsou proto automaticky při prezentaci osazovány pákovými bateriemi. Kromě toho však Roca vyvinula kompletní série koupelnových armatur. Řady Amura, Logica a Monodín Top nabízejí designově jednotné pákové baterie pro umyvadla, bidety i vany. Kromě úspory vody tak opět zaručují tradiční kvalitu a špičkový design celého kompletu.

Šetřit se dá, aniž bychom se museli omezovat, jen se musí vědět, jak na to!

-td-Foto: ROCA