Rozhodli jste se, že si domů pořídíte sprchový kout a vybíráte ideální zástěnu? Vedle správného rozměru a vhodného otevírání dveří byste měli vzít v úvahu jeho snadnou údržbu. Nechcete-li se stát každodenními zajatci a po každém sprchování ho dlouze uklízet, pak je také důležité zvolit náležitou povrchovou úpravu. Ti, kteří mají se sprchovými zástěnami už zkušenosti, dobře vědí, že vodní kámen, nečistoty a další mikročástice dokáží znepříjemnit život. Usazují se totiž na povrchu a v rozích a jejich odstranění je namáhavé, navíc se zřídka podaří zbavit se úplně všeho. Jak proti nim úspěšně bojovat? Řešení existuje Pomoc je naštěstí docela jednoduchá, výrobci totiž nabízejí speciální povrchovou úpravu, která zamezuje usazování nečistot. Běžný povrch skla je totiž hladký pouze na pohled. Ve skutečnosti jeho struktura obsahuje množství mikropórů, ve kterých se usazují nečistoty, bakterie a vodní kámen. Účelem povrchové úpravy je mikropóry vyplnit, a tím zamezit usazování nečistot. Ty odtékají spolu s kapkami vody pryč a to, co zůstane, je možné snadno a rychle odstranit jemnými čisticími prostředky. Každý výrobce vanových zástěn a sprchových koutů nabízí povrchovou úpravu pod vlastním názvem. Účel je ale vždy stejný – uživateli maximálně usnadnit údržbu. Existují povrchové úpravy, které se na stěnu aplikuji dodatečně, a ty, které jsou nanášeny už při výrobě. Zatímco první z nich se musí obnovovat, aby se její účinnost udržela, druhá se musí aplikovat při výrobě a funguje navždy.

1. Sprchové zástěny lze opatřit speciální povrchovou úpravou zabraňující usazování nečistot. 2. Aplikuje se na zástěny z pravého bezpečnostního skla. 3. Existují nástřiky, které se aplikují dodatečně. Musí se ale obnovovat. 4. Povrchovou úpravu lze objednat při výrobě. Nanáší se při vysokých teplotách a funguje navždy.

Obecně platí, že povrchová úprava patří k nadstandardnímu provedení a výrobci ji poskytují za příplatek, který nebývá nijak zvlášť vysoký. Přínos je však viditelný a skutečně neocenitelný. Povrchová úprava se dává jen na zástěny z pravého bezpečnostního skla. O něm také platí, že se lépe čistí než umělé, ale naopak je na něm vidět každá kapka. Další pomocníci K údržbě sprchových zástěn napomáhá rovněž jejich provedení. Nejen z estetického hlediska, ale i díky snadnější údržbě patří mezi oblíbenější varianty takzvané bezrámové zástěny. Jsou to dveře s minimem profilů, takže vytvářejí v koupelně volnější a vzdušnější prostor, navíc se nečistoty nemají možnost kolem rámu usazovat. Dalším přispěním ke snadnější údržbě je možnost uvolnit jednotlivé elementy, oddělit je od posuvné lišty a vyčistit je. Sprchová vanička Sprchovou vaničku je čas od času také nutné samozřejmě umýt. Na akrylátové typy nelze podobnou povrchovou úpravu aplikovat, zato jí mohou být opatřeny vaničky ze smaltované oceli. Princip je podobný, při vysoké teplotě se povrch opatří speciální úpravou, která zabraňuje usazování nečistot a ty společně s vodním kamenem odtékají nenávratně pryč.