Když před několika lety navrhl Philippe Starck svou první koupelnovou kolekci, v níž postavil umyvadlo na desku stolu, rozdělili se lidé na dva tábory. Jedni byli z nápadu nadšení, ostatní tvrdili, že takové řešení už tady bylo… Trendy v zařizování se opakují podobně jako ve světě módy. Původní nápad se opráší, přidají se nové neokoukané prvky, a na světě je trend nastávajícího období. Podobně tomu bylo i při novém konceptu koupelnového prostoru. Lavor položený na menším stolku se používal před mnoha desítkami let, nastala tedy ideální doba nápadu vtisknout novou tvář. Znovuobjevená varianta Návrhářův tah byl dokonalý. Nejenže nápad zabral, ale ujal se a v následujících letech nejrůznější světoví výrobci koupelnového zařízení představovali různá pojetí této sestavy. Umyvadla byla k dostání zpočátku ve tvaru lavoru, později to byly hranatější tvary - čtverec, obdélník, jejichž hrany byly časem zjemňovány zaoblením. K výrobě se používá keramika, v zápětí sklo, nerez a některé odolné dřeviny. Návrháři je nechávají v původní přirozené barvě, občas je i pro zvýraznění barví. A tak se u keramických umyvadel můžeme setkat s modrým, červeným, žlutým a jinak barevným mycím prostorem, jiné typy jsou z barevného skla apod. Jako podstavec slouží nejrůznější stolky s odlehčeným minimalistickým designem, k výrobě se používá nejčastěji hliník a dýhy dřeva, horní deska je stejná, popřípadě z dalších odolných materiálů (přírodní nebo umělý kámen, sklo apod.).

Tato umyvadlová sestava patří v dnešní době mezi nejvyhledávanější produkty, existují samostatné varianty nebo sestavy se dvěma umyvadly vedle sebe. Při výběru se řídíme zejména užitnými vlastnostmi a vhodnou údržbou. Nestárnoucí klasika Samozřejmě, že samostatná umyvadla z koupelen nevymizela. V nabídce jsou nejrůznější tvary od zaoblených přes hranaté až po organické tvary, s dostatečně velkým mycím prostorem, ale i minimálním. Při výběru je proto nutné umyvadlo vyzkoušet, tak abychom ruce ponořili pohodlně dovnitř a umyli je, aniž by voda cákala ven.

Praktická stránka nikdy neuškodí. Všímejte si i odkládacího prostoru, mělo by zbýt místo na hygienické potřeby, ale i prstýnek, hodinky apod., které si při mytí sundáváte. Nezapomeňte na držák ručníků, kterým může být umyvadlo doplněno. Buď pod mycím prostorem, nebo vedle něj, postačí jemná kovová lišta, dřevěný rošt apod. Solitéry Velkou oblibu získávají solitérní umyvadla s vlastním úložným prostorem. Patří k dominantám koupelny a zpravidla vyžadují dostatek místa. Hodí se proto do velkých místností, rozhodnete-li se pro takovou variantu, pak najděte neotřelé pojetí. Baterie Neopominutelnou součástí každého umyvadla je baterie. Ideální je typ, který byl přímo k umyvadlové sestavě navržen. Ladí nejen designem, ale i uživatelsky. Znamená to, že baterie nepřekáží, má dostatečně dlouhý vývod apod.

V současné době je aktuální minimalistické pojetí, vhodné jsou podomítkové modely, kdy ze stěny ční jen jednoduchý výtok vody doplněný ovladačem stejného charakteru. Vede se i robustním typům, ty představují odolnost a pevnost, hodí se ke stejně pojatým umyvadlům. Novinkou na trhu jsou baterie s vestavěnými LED diodami, které barevně podkreslují proud vody. Takřka bez údržby Díky novým technologiím mohli výrobci představit speciální povrchové úpravy, které usnadňují údržbu. Zpravidla se nanášejí při výrobě, existují i dodatečné, které je nutné po určité době opakovat. Mikropóry vzniklé na povrchu materiálu se ochrání, takže nečistoty nemají kde ulpět a společně s kapkami vody tečou nenávratně pryč.

Trendy umyvadel: 1. Zvolte umyvadlo postavené na desce 2. Do velkých koupelen si můžete dovolit solitérní provedení 3. Hledejte snadno udržovatelné materiály 4. Minimalistické tvary podpořte praktickým prvkem

-td-Foto: Duravit, POrcelanosa