Hitchcockovo Psycho, ale i v televizi nedávno uvedený film, kde se v prázdném sprchovém koutě strašidelně pohyboval a nadouval závěs, za kterým nikdo nebyl, nám říká, že tento prozaický koupelnový doplněk si oblíbili autoři hororů. Je pro ně zřejmě důležitým prvkem, stejně jako nakonec pro nás všechny v každodenním životě. Pro nás, abychom nenacákali na zem, pro ně, protože se za ním tak fotogenicky vraždí a tak krásně se s ním straší.

Koupelnové závěsy se dělí na vanové a sprchové. Oba mají hodně velkou plochu (v koupelně po ploše stěn největší), proto je jejich výběr důležitý. Závěs dotváří atmosféru - svou barevností dokáže prostor rozšířit, zmenšit, rozčlenit nebo až nevhodně rozkouskovat a rozbít, ale také propojit zóny, spojit jednotlivé barvy v koupelně. V malé koupelničce se proto vyhneme divokým velkým vzorům, které ale mohou být zajímavé v koupelně kolem 10 m2 a více.

Kvalita a barvyPokud koupíme ten z kategorie nejlevnějších, dočkáme se opravdu hororových momentů – závěs se nám bude lepit na nohy a mokrý se obtáčet kolem celého těla, což je nanejvýš nepříjemné. V cenách od asi 150 Kč jsou v nabídce obyčejné PVC závěsy bez povrchové úpravy.

Za 250 - 400 korun a více už pořídíme lepší materiál závěsu, textilní nebo kombinované materiály (PVC s povrchovou úpravou matovou, nanesenou textilní vrstvou apod.).

Jsou jednobarevné nebo s decentními vzory, ale najdeme je i s trochu kabaretními výjevy, mezi které patří barvotisková nápodoba akvária – ve sprše tak máme pocit, že jsme přímo mezi plovoucími rybkami. Za závěsem „vodopády“ s realistickou velkoplošnou fotografií se určitě zase cítíme jako ve vodopádu...

Dražší závěsy mají kvalitní textilní povrch, ale nesmáčivý, což přináší více komfortu, a sprchování je příjemné.

Vhodná délkaDůležitá je délka závěsu, kterou musíme zvolit s ohledem na několik věcí. Délku většinou určíme variabilním umístěním teleskopické tyče výš či níž. Závěs musí být dostatečně dlouhý, pod hranu sprchové vaničky - tak dlouhý, aby po něm stékala voda do odtoku a nestalo se, že se během sprchování dostane na druhou stranu a bude po něm voda téct na podlahu koupelny.

Tím, jak je závěs ale pořád nalepený na hranu vaničky, se spodní část hodně špiní, podle kvality i chytá jinou barvu a je náchylná k různým nečistotám a usazování bakterií. Pro ně je to naprosto ideální místo – teplé a vlhké. Proto spodní část otíráme častěji antibakteriálním čisticím prostředkem a po sprchování ji necháme uschnout a dovolíme, aby k ní šel maximálně vzduch – přehodíme okraj závěsu z vaničky ven.

-ag-Foto: Jysk, Spirella