V první řadě je nutné uvědomit si, co přesně od zařízení vyžadujete, zda vám postačí sprchový kout, anebo vana, jedno, či dvě umyvadla. Rovněž můžete zvážit oddělení, anebo naopak spojení toalety s koupelnou. Na základě přání a představ je nutno připravit plány, se kterými pomůže architekt. Ještě před započetím prací je nutný souhlas správce objektu a zároveň musíme rekonstrukci ohlásit stavebnímu odboru na městském nebo místním úřadě.

Počítejte s omezením

Právě původní stavba omezuje majitele v plánech. Není možné totiž hnout se stoupačkami, na které je mj. vázáno umístění toalety. Její vzdálenost od svislých rozvodů musí dodržet potřebný spád odpadního potrubí. Čím dále od odpadu, tím výše musí být položený vývod z mísy anebo níže umístěné připojení na hlavní odpad. Plánujeme-li přesunutí vany anebo vybudování nového sprchového koutu, je nutné vyřešit spádování v podlahových vrstvách. Řešením je celoplošné zvýšení podlahy, přičemž musíme brát v úvahu podchodnou výšku zárubní. Samozřejmostí je zachování přístupu k instalační šachtě, kde jsou umístěny měřiče spotřeby vody a odkud můžeme vyměnit či opravit svislé potrubí.

Pryč s umakartem

O něco složitější to mají majitelé bytu s umakartovým jádrem, které bylo tolik populární v socialistické éře. Jeho nevýhody – od neestetického vzhledu po nedodržení soukromí až po nepraktické využití nemusíme dopodrobna vysvětlovat, takže ti co naspořili 40 až 50 tisíc korun se mohou bryskně pustit do jeho odstranění. Čeká je odinstalování stěn z umakartu (zpravidla 1,6 x 2,5 m) a následné vyzdění, omítání, pokládka dlažby i rozvodu atd. Právě kvůli demontáži je tento typ rekonstrukce finančně náročnější, u běžných rekonstrukcí počítejte s ohledem na rozsah prací a výběr zařízení s částkou od 30.000 Kč výš.

Práce s odborníkem

Je nasnadě, že rekonstrukci je vhodné konzultovat s odborníkem, který má dostatečné vědomosti, více zkušeností a širší přehled o nabídce na trhu. I tak je ale výhodné znát několik pravidel, a tak nezapomínejte, že vedle správného rozvodu vody je nutné mít na zřeteli vhodné rozvedení elektroinstalace. Po ruce by neměla chybět zásuvka na fén či holicí strojek, je-li součástí pračka a sušička prádla, i pro ně plánujme elektrickou zásuvku. Rozvody buď klasicky zasekáváme do stěn, anebo můžeme využít takzvanou instalační stěnu (popřípadě se využívá předstěnová montáž), do které ukryjeme nejen potrubní rozvody, ale třeba i splachovací nádržku od toalety. Stěna zároveň poslouží jako předěl v místnosti, vytvoří další odkládací místo a dokonce sníží i hladinu hluku v místnosti.

Samotné zařízení se odvíjí od prostorových možností přes finanční až po estetické cítění uživatele. Na trhu jsou nabízeny ucelené kolekce navržené speciálně do malých prostor. Jejich tvary jsou komprimovány s ohledem na malou místnost, nicméně uživateli stále poskytují dostatečný komfort. Obecně platí, že do malých prostor používáme obklady a dlažby ve světlých odstínech a standardní rozměr (20 x 20 cm nebo 15 x 15 cm), vhodná je i mozaika. Obklad nepokládáme až ke stropu, ale do výšky zárubně. Vzhledem k tomu, že zařízení pořizujete na mnoho let, investujte do kvalitních kusů s nadčasovým designem a zvolte povrchovou úpravu, která zabraňuje usazování nečistot.

Nezapomeňte:

  1. Zajistit dostatečné odvětrávání prostoru
  2. Zvolit zařízení, které vám bude ergonomicky vyhovovat
  3. Volit svítidla s dostatečným krytím (označeno písmeny IP)

-zal-Foto: Villeroy&Boch, Richter+Frenzel, Ravak, Sanitec