Možná jste strávili letošní dovolenou na jachtě a při pohledu na mořskou vodu, která se přelévala přes palubu, jste přemýšleli, proč se v koupelnách nejčastěji používá dlažba, když by tam klidně mohl být jiný materiál. Například dřevo.

Tento přírodní materiál je vyhledávaný nejen kvůli ojedinělé struktuře a vůni, ale také proto, že do domovů vnáší příjemnou pohodovou atmosféru. Od nepaměti se používá k výrobě nábytku i ostatních interiérových doplňků. Výjimkou není ani podlahová krytina, která je nabízena z nejrůznějších domácích i exotických dřevin.

Ano, nebo ne?

Standardně se dřevěné podlahové krytiny využívají téměř do všech částí bytu. Výjimku tvoří vstup do bytu, kde by přinesené kamínky z bot mohly poškodit některé typy podlahovin (měkké dřevo), a koupelna. Očekáváme totiž, že se do místnosti, kde protéká množství vody a kde je zvýšená vlhkost, tento přírodní materiál nehodí. Nemusí to ale být zcela pravda.

Dřeviny, které rostou v našich krajích, jsou měkké a mají nízkou hustotu, nejsou tedy sice ideální variantou, nicméně patří k finančně dostupnějším. Dáme-li jim přednost, pak je nutné je povrchově ošetřit, a to včetně hran, spojů i spodní plochy tak, aby za žádných okolností nepřišel materiál do styku s vodou. Pomůže speciální olej nebo krycí lak, které dřevo ochrání a zajistí voděodolnost.

Další vhodné dřeviny:

  • Teak
  • Bambus
  • Wengé

Ideálním řešením jsou dřeviny, kterým vlhkost a voda nevadí. Rostou převážně v Jižní Americe. Do naší republiky se dovážejí z daleké Brazílie a nesou název massaranduba a Ipe. Vyznačují se dostatečnou tvrdostí i hustotou.

Vhodná pokládka

Dřevo můžeme nechat položit klasickým způsobem, a to lepením na pero a drážku nebo nechat přibít na dřevěný rošt. Ten zajistí dokonalý odvod vody a perfektní vyschnutí. I tak se po pokládce musí masivní dřevina povrchově ošetřit voděodolným lakem nebo olejem, zvolit můžeme i impregnaci. Tím znásobíme ochranu a zároveň docílíme dokonalého, na dotek velmi příjemného povrchu.

Nejen na podlahu

Rozhodneme-li se pro dřevo v koupelně, pak nemusíme začínat a končit u podlahové krytiny. Ze stejného materiálu mohou být obloženy stěny, vanový sokl, zvolit můžeme i police (na odkládání nebo pod umyvadlo) včetně nábytku. Vždy je nutné dbát na precizní provedení výrobce, nekvalitní práce totiž dovolí prostoupit vodě či vlhkosti k dřevu, které tím nabobtná, a výrobek se znehodnotí.

Ze dřeva si můžete pořídit i umyvadlo nebo vanu, které vyniknou ve volně stojící podobě. Chceme-li jen jemný nádech přírody, pak postačí dřevěný rošt do sprchového koutu, popřípadě před něj jako rohožka.

Dřevo vyžaduje:

  1. Perfektní zpracování.
  2. Dokonalou ochranu proti vodě a vlhkosti.
  3. Speciální zacházení.

-zal-Foto: Sapho, Ideal Standard, Regia a Titanium, archiv