V koupelně se přece pohybujeme velmi často nazí. A tak tu méně otužilí ocení kvalitní vytápění, které bude možné spustit kdykoliv, třeba i v létě.

Jednou z nákladových položek v rozpočtu domácnosti je i účet za topení. Chceme-li si zatopit v koupelně kdykoliv během roku, pak je zde výhodné kombinovat různé systémy a spouštět je podle aktuální potřeby.

Běžný základ

K standardnímu způsobu vytápění koupelnového prostoru patří běžné radiátory, častěji užívané jsou topné žebříky. Jsou to trubková otopná tělesa (velmi podobná žebříku), jejichž příčky lze využívat k zavěšení ručníků. K dostání jsou v různých velikostech a s rozdílným uspořádáním trubek. Nabízeny jsou jak v chromovém provedení, tak i nerezovém či barevně lakovaném. Provedení i rozměr se samozřejmě odrážejí v ceně výrobku.

Topné žebříky se připojují podle typu k běžné teplovodní soustavě nebo do elektřiny. Mohou být i kombinované. Tehdy je můžeme použít na určitou dobu právě mimo topnou sezonu. Hodí se to, nejen pokud je venku větší zima oproti normálu, ale díky tomu budeme mít mnohem rychleji vysušené ručníky (v období dešťů, kdy je vysoká vlhkost, schnou mnohem pomaleji).

Výběr radiátorů či žebříků konzultujte vždy s odborníkem, protože je nutné se na ně koukat nejen z estetického či praktického hlediska, ale i s ohledem na technické parametry. Způsob připojení, tepelný výkon ad. vám nejlépe s přihlédnutím na velikost místnosti, umístění vůči světovým stranám a oknům pomůže vyřešit specialista.

Nekonvenční pojetí

Je zřejmé, že designéři pronikli i do oblasti vytápění, a tak vedle standardních typů si můžeme dopřát nejrůznější modely, které častokrát mohou nahradit i umělecké dílo. Pravdou zůstává, že netradiční vzhled je spojován s vyšší pořizovací částkou.

Podlahové vytápění

Právě studená dlažba, která je až na výjimky běžně využívána na podlahu v koupelně, je důvodem, proč se v této místnosti zřizuje podlahové vytápění. Dlažba totiž studí, zateplíme-li ji, pak se na ní i bosky bude stát velmi příjemně.

Podlahové vytápění lze řešit různými variantami - od nejznámějšího teplovodního přes vzduchové až po použití elektrických topných kabelů. Výhodou tohoto způsobu vytápění je, že dává pocit příjemného tepla, přestože je v místnosti o 2 °C méně než při obvyklém způsobu topení. Je to z toho důvodu, že nejvyšší teplota v místnosti je u země. Uživatel má tedy „nohy v teple“, takže nepociťuje chlad. Snížením potřebné teploty vzduchu o 3 - 5 °C navíc klesnou provozní náklady až o 20 - 30 %.

Zajímavost:

Do koupelen s výškou stropu minimálně 2,3 metru je možné instalovat speciální multifunkční těleso, které v sobě zahrnuje topení, odsávání par a světlo. Funkce lze ovládat jednotlivě, přičemž lze zvolit intenzitu vyhřívání i počet světel (2 nebo 4 lampy), odsávání je praktické pro zamlžená zrcadla aj.

-zal-Foto: Il Bagno, Sapho, Ravak, Villeroj & Boch