Pokud vaše koupelna není příliš velká, nezoufejte. Tak jako tak se s prostorem stejně musíte vypořádat. S pomocí vhodné volby zařizovacích předmětů a několika optických triků můžete vytvořit i z nevelké místnosti překvapivě praktický a zároveň hezký prostor.

Zařizování koupelny je spojeno se stavebními úpravami, proto je důležité ještě před začátkem jejího budování promyslet celkovou koncepci do posledního detailu. Zvláště u nevelkých místností se vyplatí vzít v úvahu i okolní prostory, můžeme-li totiž místnost díky stavebním úpravám zvětšit alespoň o několik centimetrů, bezpochyby je při zařizování zúročíme. Větší koupelnu získáme například spojením s prostorem toalety, i správná volba zařizovacích předmětů zajistí dostatek prostoru.

Bez nich to nepůjde Při výběru zařizovacích předmětů do malých prostor se vyplatí sáhnout hlouběji do kapsy a vybrat takové, které na první pohled demonstrují jasný záměr designéra a jejichž tvar má originální nápad. Poutají na sebe totiž pozornost, na jiné dekorace zkrátka není prostor.

Umyvadlo patří k nejpoužívanějšímu zařízení, najděme pro něj snadno přístupné místo a vyberme model s maximálně velkým mycím prostorem. Řídíme se rozměry. Ideální jsou umyvadla s šíří 50 - 55 cm a menší prostorovou hloubkou 42 - 45 cm. Do ultra malých místností pak existují typy s hloubkou 38 - 40 cm, u kterých díky promyšlenému řešení tvarů nedochází k omezení pohodlí při mytí. Jednoduchý tvar umyvadla zajistí snadnou údržbu, nezapomeňme na odkládací plochu, která, byť malá, je k nezaplacení. V mnoha případech může být užitečné rohové umyvadlo, zabírající minimálně prostoru a využívající obě stěny. Úložný prostor rozhodně rozšiřte o skříňku pod umyvadlo.

Potřebné centimetry lze ušetřit rovněž u toalety. Na trhu existují komprimované modely, například hloubka závěsného WC je zkrácena z 56 cm na 48 cm, kombi klozet pak z 67 cm na 60 cm. Pokud se nevejde do místnosti bidet, můžeme vedle WC instalovat baterii s ruční sprškou, která zastane jeho funkci. Na trhu je dokonce speciální klozet s integrovanou sprškou a fénem. A pokud si chcete pořídit pisoár, pak existuje verze, která vystupuje pouhých 15 cm ze stěny.

Nezapomeňte:

  • I malé umyvadlo může mít odkládací plochu a spodní úložný prostor.
  • Malé rozměry vany nevypovídají o jejím skutečném vnitřním prostoru. Při výběru se neostýchejte a vyzkoušejte model nanečisto.
  • Klasickou hydromasáž ve vaně můžete nahradit masážními tryskami ve sprchovém koutě – podomítkovým provedením, speciálním nástěnným panelem nebo jsou trysky jeho pevnou součástí.

Vana, nebo sprchový kout?Sprchování je sice hygieničtější, rychlejší a spoří vodu, nicméně kdo by alespoň jednou za čas neodolal relaxační koupeli? Rozhodujete-li se mezi sprchovým koutem a vanou, pak vana poskytuje obě možnosti – buď rychlou sprchu, či pohodlnou koupel. Některé modely navíc mají k tomuto účelu přizpůsobené dno. To je rovnější (napodobuje tvar sprchové vaničky) a je opatřené protiskluzovým povrchem. Do malých koupelen jsou vhodné modely se zúženou jednou stranou vany, která je určená pro nohy, uživatel sedí ve standardně široké části.

Sprchové kouty jsou vhodné do domácností bez dětí nebo pro pohybově omezené občany.

V rámci maximálního uspokojení zákazníka existují rovněž sestavy vany a sprchového koutu s důmyslně pojatým tvarem. Zkosení a rozměry stran na sebe navazují, takže lze obě zařízení uspořádat do požadované konfigurace tak, aby se vešly do místnosti (za sebe, do pravého úhlu apod.).

Obklady a dlažba Do malého prostoru se hodí světlé barvy, zejména u obkladů, které vytvářejí celkový dojem místnosti. Dlažba může mít tmavší charakter, který je praktický i z hlediska údržby. Vhodné nejsou velkoformátové obklady, které stěny rozčleňují velkým rastrem, což ještě víc podtrhuje pocit stísněného prostoru. Stejně negativně působí množství prořezů, jimž se u velkého formátu obkladu na malé ploše neubráníme. Nikdy nesáhneme vedle, když zvolíme běžné rozměry, tj. 15 x 15 cm, v krajním případě 20 x 20 cm. Ideálním řešením je mozaika, a to nejen pro své drobné čtverečky, ale také pro bohatou škálu barev.

Tipy:

  • Používejte maximální množství skla, například na police, dělicí příčku apod.
  • Sklo působí vzdušně a nevytváří dojem těžké hmoty, takže místnost nezmenšuje.
  • Sklo potlačuje rozměr předmětů, například velikost sprchového koutu.
  • Sjednoťte detaily – zvolte stejný materiál a ten v malém prostoru používejte jednotně.

Důležitá pravidla:

  • Nikdy nepokládejte obklady až ke stropu.
  • Obklad by se měl od dlažby odlišovat formátem, vzorem i barvou.
  • Obklad by měl mít vůči dlažbě zhruba poloviční rozměry.

-td-Foto: Villeroy & Boch