A abychom vodu necákali ven, je nutné ji vybavit sprchovou zástěnou. Kromě běžných levnějších variant, které představují PVC nebo textilní závěsy, může být zástěna z pravého bezpečnostního nebo akrylátového skla.

S rámem i bez něj

V základním žebříčku rozeznáváme zástěny s rámem nebo bez rámu. První z nich působí v koupelnovém prostoru robustněji a údržba je díky rámům, okolo kterých se usazují nečistoty, náročnější oproti druhé variantě. Bezrámové zástěny jsou nenápadné a udržují se díky rovnému zakončení mnohem snadněji. Obě varianty je možno doplnit speciální povrchovou úpravou, která napomáhá snadné údržbě povrchu. Funguje na principu odpuzování nečistot, které s kapkami odtékají odpadem nenávratně pryč.

Kde je baterie? Při koupi zástěny k vaně se každý prodejce zeptá na umístění baterie. Podle ní si pak můžete vybrat z uvedených možností. V mnoha domácnostech totiž stále bývá varianta, kdy je baterie umístěná na kratší straně klasické obdélníkové vany. Tehdy nastává problém, jakým způsobem umístit zástěnu na vanu, aby nepřekážela, a přitom byla u vany prakticky umístěná. Jednou z možností je instalovat ji na delší stranu, použít můžeme i vícedílný skládací typ, další možností je zástěna, která se po složení zvedne nad baterii a teprve pak se přitiskne ke stěně.

Způsoby uzavírání nad vanou Jakmile známe základní požadované parametry, soustředíme pozornost na způsob rozevírání a uzavírání nad vanou.

Sklapovací – rozeznáváme podle počtu segmentů na jednodílné, dvoudílné či třídílné. Od sebe se liší také možností rozložení a složení prvních dvou dílů. Pokud musí být v jedné rovině, pak se hodí na vany s rovnou čelní částí. Můžeme-li je tvarově přizpůsobit, pak je lze použít na vany se zaoblenou nebo atypickou přední částí (např. rohové vany).

Kabina nad vanu – tvořená je ze dvou částí připevněných nad delší stranu vany. Před sprchováním se spojí tak, že vytvoří okolo sprchujícího kabinu zabraňující cákání vody ven.

Pevná kabina – speciální dveře, které se umístí napevno po celé délce vany. Dovnitř se vchází dveřmi v jejím středu.

Hybridy – existují také kombinace popsaných modelů. Používají se zejména u van s netradičním tvarem nebo v atypických prostorách (např. podkroví).

Pohodlí i bezpečnost V případě, že si pořizujete vanu s vědomím, že se v ní budete také sprchovat, dopřejte si luxusnější model a pořiďte si vanu, jejíž dno je přizpůsobené sprchování. Má rovnější dno, které tvarem napodobuje sprchovací vaničku, některé modely pak mají protiskluzový povrch.

Podle čeho vybíráme sprchovou zástěnu

  1. Umístění vanové baterie
  2. Tvaru vany
  3. Velikosti vany
  4. Způsobu rozevírání a uzavírání

Při koupi sledujete:

  1. Se zástěnou se musí snadno manipulovat, ovládání musí zvládnout také dítě či starší člověk
  2. Uzavření musí být těsné, aby voda necákala ven
  3. Kvalitu provedení – zástěnu bude používat celá rodina, otevírat a zavírat se bude i několikrát denně, dbejte na kvalitní materiály a precizní provedení
  4. Nezapomeňte na servis - i sebelepší zástěna se může pokazit, zeptejte se na možnosti servisu a náhradních dílů

-td- Foto: Huppa, Ravak