Co by si asi staří Římané pomysleli, kdyby do jejich lázní vstoupil člověk z budoucnosti a prozradil, že za několik desítek let bude v každé domácnosti minimálně jedna komfortně zařízená koupelna, ve které budou moci uživatelé při koupeli sledovat oblíbený film. Pravděpodobně by si mysleli, že se zbláznil...

My ale víme, že televizor se v našich domovech natolik zabydlel, že už nemáme jen jeden přístroj, ale zpravidla jeden sídlí v obývacím pokoji, další v kuchyni, v některých domácnostech ho mají děti k dispozici ve svém pokoji, a tak byla otázka času, kdy ho začneme vyžadovat i v dalších místnostech, třeba v koupelně.

První kroky S nápady, jak si zpříjemnit relaxaci při koupeli, se v posledních letech roztrhl pytel. Už před několika lety představila firma Hansgrohe speciální rádio, které bylo možné zavěsit do sprchového koutu, o několik let později ohromila firma Jacuzzi sprchovým altánem, jehož součástí je kromě rádia také telefon. Zatímco výrobci sprchových zařízení se ubírali směrem poslechu, německá firma Kaldewei navrhla vanu se speciálním držákem pro televizor. Nebyl ještě dostatečně velký a na svou dobu byl poměrně drahý, nicméně bylo patrné, jakým směrem se bude ubírat koupelnové zařízení.

Jak je poznáme Soustředíme-li se na nabídku výrobců televizorů, najdeme u nich také několik typů určených do koupelny. Od těch běžných se liší zejména tím, že jim nevadí vlhké koupelnové prostředí ani přímý styk s vodou, jsou totiž voděodolné. Nejčastěji jsou nabízeny LCD televizory s úhlopříčkou 17" (16:9), výrobce u nich kromě standardních funkcí oznamuje hodnotu krytí, které informuje o vzdálenosti umístění televizoru od vany. Čím je krytí vyšší, tím může být přístroj blíže k vaně (předpokládáme-li, že budeme televizi sledovat odtud). Nicméně i zde platí běžná norma vydaná Ústavem bytové a oděvní kultury. Představte si vodorovnou osu vedenou středem obrazovky. Ta by měla s linií očí diváka svírat úhel 7° maximálně 12°. Ten by přitom měl sedět ve vzdálenosti, která odpovídá pěti až sedminásobku délky úhlopříčky obrazovky. Je-li součástí místnosti okno, pak samozřejmě platí pravidlo, že obrazovka nemá být vedle něj ani naproti, tehdy je totiž obraz špatně viditelný. Zároveň je nutné zajistit maximální pohodlí pro diváka. V opačném případě i ten sebenapínavější film nikdo v nepohodlné poloze nedokouká.

Koupel a film, proč ne? Je zřejmé, že s umístěním televizoru je zároveň potřebné brát v úvahu i usazení vany. Z ní přece budeme chtít na film koukat, proto se ještě před koupí obrazovky zamyslete, zda pro oba předměty najdete vhodné místo. Nezapomeňte, že je velmi nepříjemné, leží-li člověk ve vaně zády ke vstupu, ideální je tedy najít místo, odkud divák uvidí nejen na dveře, ale zároveň může sledovat oblíbený film.

Otázkou také zůstává, jak často budeme tento výdobytek doby používat. Přestože šly jeho ceny rapidně dolů, ještě stále se pořizovací částka pohybuje okolo dvaceti tisíc korun a více. Chceme-li si ho pořídit jen proto, abychom ohromili návštěvu anebo naštvali sousedy, pak možná ano, smysl má pravděpodobně i v rodinách s více dětmi. Nicméně proti gustu žádný dišputát, a tak cítíme-li skutečnou potřebu při relaxaci ve vaně sledovat oblíbený film, tak proč ne? Technika to nabízí...

Přenášení obrazu Možná byste si do koupelny televizor pořídili, ale při představě, že byste ji kvůli jedné obrazovce bourali, na tento požitkářský výdobytek raději zapomenete. Pomoc je ale snadná, kromě připojení signálu kabelem je obrazovka nabízena v provedení Wireless, které umožňuje signál přivádět vzduchem. Nebude-li vám vadit, že film budou moci sledovat i sousedé, pak není o čem přemýšlet.

-td- Foto: Sapho, http://www.profimedia.cz/