Vtisknout své úplně nové nebo i stávající koupelně osobitost, udělat ji originální a odlišit od obvykle vypadajících koupelen, to je cílem leckoho z nás. Můžeme to udělat mnoha způsoby, přitom ale musíme mít při plánování a zařizování na paměti několik věcí a průběžně k nim stále přihlížet. Je to za prvé vlhko a časté mokro v koupelně, vymezený prostor v m2, celkový styl zbytku bytu nebo domu, dále zda má koupelna okno (tedy přirozené osvětlení i možnost dokonalého větrání).

A pak, když máme prostor takto definován, si můžeme pohrát s barvami, materiály, tvary, nábytkem a neobvyklými zařizovacími předměty. Ale i s obvyklými a v neobvyklých souvislostech. Měli bychom také mít ujasněný styl - co od koupelny očekáváme. Bude to ryze funkční, nebo rekreační prostor? Je spojena s prádelnou, nebo máme pračku v kuchyni a tady můžeme dát místo ní křesílko? Nebo nám prostor dovolí třeba i lázeňské lehátko?

Záleží samozřejmě na tom, zda koupelnu tvoříme v novém rodinném domě, nebo máme už prostor daný a na nás je, jak s ním naložíme.

Odlišit svou koupelnu od standardu můžeme různě. Použijeme jiné barvy, jiné předměty, jiné materiály, než je obvyklé; jednotlivě nebo všechno najednou. Vždy uměřeně s přihlédnutím jak ke stylovosti, tak k funkčnosti prostoru. První možností je vypustit obklady na stěnách, i když bez nich si možná lze těžko představit koupelnu, protože dnes u nás snad téměř 100 % obložených je. Toto řešení nám přináší zajímavé výhody: první z nich je možnost častějšího a nepoměrně levnějšího a snadnějšího obměňování barevnosti stěn. Místo rušení obkladů za velkého nepořádku a vysokých nákladů stačí jen znovu vymalovat - do patřičné výšky speciálními omyvatelnými nátěrovými hmotami. Dále je mnohem jednodušší připevňování věcí na stěny. Odpadá provrtávání obkládaček nebo lepení různých koupelnových prvků na ně. Počínáme si prostě jako v jiné místnosti bytu. Poličky připevníme na stěnu naprosto stejně. Nezapomínáme jen na kvalitu všech prvků, opět vzhledem k vyšší vzdušné vlhkosti. Tedy šrouby a hřebíčky nerezové, dřevo s vodoodpudivou úpravou.

Nábytek z úplně jiných oddělení

Nemusíme se omezovat na koupelnový nábytek tak, jak jej nabízejí obchody. Zkuste jednou odbočit z oddělení koupelen jinam - do kuchyňského nebo zahradního nábytku. Do větší koupelny s oknem můžeme pořídit nábytek odolný proti vodě, dešti - neboli nábytek na terasu, do zahrady. Dřevo je v tomto případě tlakově nebo chemicky upraveno. Z venkovního nábytku v koupelně asi nejvíce uplatníme křesílko, malý stoleček, a máme-li místo, tak i nějaké to lehátko. Nakonec nic není v koupelně příjemnější. Komody, poličky a regály z odolných tropických druhů dřeva také dobře odolávají vlhkostním poměrům v koupelně. A ještě něco: projděte stavební bazary nebo bazary s nábytkem, kde se najde mnoho nečekaných stylových skvostů.

Obkládačky v jiné roli aneb Obložit můžeme i nečekané věci Opisovat můžeme i z kuchyně. Obklady na stěnách mohou přecházet v nábytek, nebo ho rovnou vytvářet. Podle vzoru "obložené kuchyně", kdy se vyzdí a obloží kostra budoucí kuchyňské linky a do vytvořených prostor se zasunou jednotlivé skříňky, můžeme tak postupovat i v koupelně. Obklady na stěnách tak mohou přecházet a přelévat se také na horizontální plochy - dřevěná skříňka pod umyvadlem bude mít horní plochu z obkládaček, stoleček u stěny taktéž. Vytvořit a obložit můžeme také koš na prádlo: ze stěny bude vybíhat nízká konstrukce - právě tak nízká, aby horní plocha mohla sloužit třeba k příležitostnému usednutí. Ale také k odložení šatů nebo ručníku, či jako polička na koupelnové propriety. Přední strana bude volná a zasune se do ní dřevěná bedna na kolečkách - vlastní koš na prádlo. Stejně je možné vybudovat i skříňku pod umyvadlem (uvnitř nejspíš pórobeton, navrch obkládačky), vyšší skříňku a dokonce i regál až ke stropu. Stačí hloubka 20 - 25 cm, strany jsou obložené obkládačkami jako na stěnách (můžeme si pohrát s mozaikou či jinými vzory), jednotlivá patra regálu budou z tvrzeného koupelnového skla, z desek s bambusovou dýhou nebo z tropického dřeva - regál bude vypadat pokaždé jinak.

-ag- Foto: http://www.profimedia.cz/, Bisazza