Koupelnu můžeme pojmout opravdu v určitém stylu a drobnosti pak jen podle zvoleného rázu doplnit. Co bude všem stylům společné, je nezbytný koupelnový textil.

Textilie v koupelně

se omezují většinou na ručníky. Ty jsou ovšem skoro pořád v nějakém stádiu vlhkosti, takže zvyšují i vzdušnou vlhkost místnosti. Máme-li velkou koupelnu s oknem, přibude z textilu třeba ještě záclona nebo i dekorační závěs. Okno a důkladné větrání tady zajišťují výměnu vzduchu, takže se není čeho bát. U záclon i závěsů se ovšem vyhneme těžším, silnějším kusům, ideální jsou rychleschnoucí jemné záclony a lehké závěsy. Ty mohou být podobné jako třeba kuchyňské ubrusy - z textilií s nenasákavou úpravou. Jemně průsvitné záclony pouštějí dovnitř příjemně rozptýlené světlo a mohou mít stylizované dekory související s vodou, mořem, rybařením, plachtěním...

Barevné armatury a co k nim Armatury v kombinaci matný chrom plus pastelová barva jsou natolik zajímavé, že se musejí nechat vyniknout v sousedství nedominantních tvarů keramiky a koupelnového nábytku. Hodí se k nim světlý nábytek, čistě bílé obklady stěn, sněhobílé osušky a ručníky, jednoduché tvary sanitárních výrobků. A pokud se trefíme, v barevném tónu vymalujeme strop a stěny nad obklady, bude to dokonalé. Dokonalejší už může být jen na poličce živá květina právě v pastelové barvě armatur...

Orientální lázeň Nesmí tady chybět bambus v mnoha podobách, dřevěné rohože na podlaze, keramika jednoduchých tvarů, poličky z tvrdého odolného tmavého dřeva. Místo madel na sušení ručníků a věšáků může posloužit i originální bambusový žebřík opřený o stěnu. Vyrobit si jej můžeme i sami - v hobby marketu (oddělení zahrada) vybereme vysoké a přiměřeně silné bambusové tyče, které pak umně spojíme lýkem. Dokonale přírodní solitér ručníky unese, mokro mu nevadí a ještě koupelnu ozvláštní...

Tip: Od velkoplošných obkládaček je už opticky jen krůček k obkladům stěn. Toto efektní řešení rozhodně stojí za to prozkoumat blíže (viz foto).

Po námořnicku Koupelna jako v lodní kajutě. Úsporné a ryze funkční řešení, i když podle množství místa může být i velkorysejší, rozevlátější. Ve velké koupelně zvolíme azurově modré obkládačky nebo omyvatelné vertikální bílomodré pruhované nátěry. Na stěně může viset záchranný kruh nebo malé lodní kormidlo - a proč ne? Sprchový závěs bude také námořnický - modrý s odlesky azurové, zelené - prostě všech barev moře. Dílo budou korunovat přírodní mořské houby, žínky z mořské trávy a další příjemné maličkosti do lázně.

Tip: Koupelnu opticky zvětší nejen světlé obklady a podlaha, ale i světlý nábytek. Zaměřte se na dřevo bělené, světle lazurované, i přírodní, jako je javor.

Středomořská koupelna Co bude tady typické? Kamenina, terakotové obklady matné, strukturované. Hrsti mušlí na poličkách, v miskách, velká mušle na vaně. Terakotová váza na podlaze, živé květiny (suché vazby jsou stylovější, ale pozor - působí na ně koupelnová zvýšená vlhkost). Možná i starodávné retro kohoutky. A také kovy. Ve velké koupelně vynikne kovový tepaný nábytek - maličký stolek plus židle nebo křesílko. V kontrastu s přírodními, lehce naoranžovělými tóny dlaždic a obkladů navozuje opět příjemný "jižní" dojem.

-ag- Foto: Axor, http://www.profimedia.cz/